U DIJASPORI JOŠ 20 ŠKOLA SRPSKOJ DECI: Naša obrazovna mreža širi se i na Španiju, Portugaliju, Maltu...

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

23. 07. 2021. u 10:54

DVADESET novih dopunskih škola srpskog jezika biće otvoreno do kraja godine za našu decu u dijaspori, najavio je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo".

У ДИЈАСПОРИ ЈОШ  20 ШКОЛА СРПСКОЈ ДЕЦИ: Наша образовна мрежа шири се и на Шпанију, Португалију, Малту...

Polaznici časova u organizaciji "Prosvjete" u Austriji / Foto SKPD Prosvjeta

- Pokrećemo škole u saradnji sa crkvenim opštinama i udruženjima građana, a Uprava za dijasporu finansira njihov rad - honorare, table, udžbenike - kaže Gujon za "Novosti". - Posle godinu dana rada, priključićemo ih, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, sistemu ovog ministarstva. Do tada bi trebalo da ispune uslove Ministarstva i da vidimo kakvo je interesovanje. Nakon tih godinu dana Ministarstvo će nadalje finansirati njihov rad, a Uprava udžbenike, nastavni materijal i druga sredstva.

U školama će, ističe Gujon, predavati lokalni nastavnici - profesori srpskog jezika ili učitelji. Osnovci će učiti srpski jezik, književnost, kulturu, istoriju, geografiju. Kao i u ostalim dopunskim školama pohađaće i predmet Moja otadžbina Srbija. Reč je o zvaničnom programu koji je odobrilo Ministarstvo prosvete i koji se već primenjuje u dopunskim školama širom sveta.

Od septembra očekuju se dopunske škole na Malti, u Španiji, Portugaliji, Holandiji, Rusiji i Austriji.

- Tamo gde ima naših ljudi i naše dece, i gde su zainteresovani, finansiraćemo škole - dodaje Gujon. - Prostorije će biti ili u okviru crkava, koje su inače mesto okupljanja posle liturgije, ili u udruženjima.

Ministarstvo prosvete već finansira slične škole u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Južnoj Africi, pa čak i Kini. U Roterdamu je, u martu, najavljeno osnivanje dopunske škole u saradnji Ministarstva sa Udruženjem "Srpsko omladinsko prijateljstvo", a od septembra će Ministarstvo, uz podršku naše ambasade u Berlinu, za decu koja žive izvan nemačke prestonice osnovati onlajn odeljenje. Nastava će se odvijati jednom nedeljno i moći će da je pohađaju sva deca čiji je maternji jezik srpski bez obzira na mesto rođenja. Izučavaće se tri predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.

U Austriji "Prosvjetina" Škola srpskog jezika postoji od 2012. godine, na inicijativu prof. Srđana Mijalkovića, predsednika "Prosvjete". U saradnji sa Upravom sada će se osnovati nova odeljenja. Škola se, inače, sastoji od šest razreda za starije učenike od 7 do 15 godina, ali i za najmlađe od tri do šest godina, koji pohađaju Malu pričaonicu. Postoji i muzički razred - Mali hor "Prosvjete", kao i Likovni razred. Poslednjih godina škola se širi, pa su svoje razrede dobili i Sankt Pelten, Linc, Salcburg.

- Radi se na formiranju novih razreda u drugim gradovima u Austriji i njihovo uključivanje u "Mrežu srpskih škola u Austriji" - kaže prof. Mijalković. - Stekli su se uslovi da škola poraste i da se naš rad nastavi uz još bolje uslove, za više dece i sa novom energijom.

OČUVANjE KULTURNOG IDENTITETA

UPRAVA za saradnju sa dijasporom raspisala je u četvrtak konkurs za projekte koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u regionu, a mogu da se prijave Srbi koji žive u drugim državama Evrope i sveta. Na konkurs je moguće prijaviti se onlajn, umesto dosadašnjeg obaveznog slanja dokumentacije poštom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)