PONOVO GUŽVA NA KROAZETI: Premijerom mjuzikla "Anet" posle jednogodišnje pauze večeras tvorena čuvena kanska smotra

M. A. K.

06. 07. 2021. u 22:24

PESMA "Pa da počnemo", vodeća je melodija u drami-mjuziklu "Anet", francuskog scenariste i reditelja Leosa Karaksa, kojom je večeras, čuveni Međunaroni festival u Kanu, uplovio u novi postkovid život.

ПОНОВО ГУЖВА НА КРОАЗЕТИ: Премијером мјузикла Анет после једногодишње паузе вечерас творена чувена канска смотра

Foto AP

To je priča o neobičnom paru, komičaru i operskoj pevačici, svetski slavnom sopranu, čiji životi se drastično menjaju kada dobiju ćerku neobičnog dara...

A smotra na kojoj će, posle jednogodišnje pauze usled korone, biti prikazano više od 60 filmova, do 17. jula, ponovo je, tokom celog dana, okupljala zvezde na crvenom tepihu. Među prvima su fotoreporteri uslikali, upravo, potagoniste "Anete" - Marion Kotijar i Adama Drajvera, a nasmejani i ozareni suncem Rivijere, pozirali su i ovogodišnja dobitnica počasne Zlatne palme glumica Džodi Foster i predsednik žirija, reditelj Spajk Li. Fotografisan je sam, ali i blažen među ženama, sa kojima će ocenjivati filmove, odnosno sa Mati Diop, francusko-senegalskom glumicom, Megi Gilenhal, američkom glumicom i rediteljkom, Džesikom Hausner, austrijskom rediteljkom i scenaristom i Melani Loran, francuskom glumicom i rediteljkom.

Gužve je bilo i "iza kulisa", tačnije u centru za testiranje na virus korona, jer je za sve koji će posećivati festival, u četiri bioskopske sale sa punim kapacitetima, uvedena obavezna provera, i to na svakih 48 sati. Istaknuti su i panoi koji obaveštavaju o obaveznim merama zaštite, koje podrazumevaju nošenje maski, dezinfekciju i pranje ruku, socijalnu distancu...

Marion Kotijar, Foto AP

Na 74. filmskom nadmetanju koji se održava na jugu Francuske, koji je jedan od četiri najznačajnija festivala na svetu (uz one u Berlinu, Veneciji i Torontu), za Zlatnu palmu takmičiće se 24 filma. To su, između ostalih dela Italijana Nanija Moretija, Tajlanđanina Apičatponga Virasetakula, Afrikanca iz Čada, Mahmata Saleha Haruna, Mađarice Ildiko Enjedi, Francuza Fransoa Ozona i Žaka Odijara, Iranca Ašgara Farhadija, Holanđanina Pola Verhovena ("Benedeta"), Amerikanca Vesa Andersona, Izraleca Nadiva Lapida, velikana Holivuda Šona Pena, Rusa Kirila Serebrenikova.

ŽIRI Megi Gilenhal, Džesika Hauzner, Mati Diop, Spajk Li i Melani Loren, Foto AP

TILDA I LEA - NAJČEŠĆE NA EKRANU

MEĐU glumicama čije će se lice najčešće nalaziti na festivalskom platnu su Tilda Svinton, sa tri filma i Lea Sejdu, koja igra u čak četiri ostvarenja. Obe će se pojaviti u filmu "Francuska depeša", Vesa Andersona. Lea još igra u delima "Frans", Bruna Dimonta, "Obmana", Arnoa Deplešena i "Priči moje žene" Ildiko Enjedi. Tildu će posetioci Kanskog festivala gledati i u "Memoriji" Virasetakula i drugom delu "Suvenira", rediteljke Džoane Hog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!