"LIFKA" BERČEKU I PECOLDU: Najavljeni program 23. festivala evropskog filma Palić i dobitnici uglednih nagrada

A. POPADIĆ

06. 07. 2021. u 22:35

FESTIVAL evropskog filma Palić, 28. po redu, održaće se od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, a publici će ponuditi čak 139 filmova, što ga, po broju prikazanih naslova, čini jednim od najambicioznijih izdanja - ocenili su organizatori na najavnoj konferenciji.

ЛИФКА БЕРЧЕКУ И ПЕЦОЛДУ: Најављени програм 23. фестивала европског филма Палић и добитници угледних награда

Foto Arhiva

Direktor festivala Radoslav Rale Zelenović otkrio je novinarima da su ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja "Aleksandar Lifka" veliki srpski glumac Aleksandar Berček i jedan od najcenjenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold. Novina je i specijalna počasna nagrada "Aleksandar Lifka" koja će se dodeljivati autorima iz kinematografija koje su u fokusu. Ove godine to je slovenačka, a "Lifka" će biti uručen velikoj slovenačkoj glumici Mileni Zupančič.

- Imaćemo festival kao u najboljim vremenima, sa pratećim programom, biće razgovora sa autorima, okruglih stolova, izložbi - poručio je Miroslav Mogorović, producent i programski direktor Palićkog festivala i dodao da je "posebno srećan" zbog dogovorene svetske premijere filma "Nečista krv - greh predaka" Milutina Petrovića.

Selektor Nenad Dukić najavio je da će se u Glavnom takmičarskom programu naći 12 filmova koje "nije bilo lako i jednostavno odabrati".

- Bez obzira na to što su svetske kinematografske okolnosti već godinu i po dana poremećene, imamo 12 relevantnih filmova, najbolje što Evropa trenutno nudi. Palićki festival otvoriće i zatvoriti britanska ostvarenja, 17. jula biće prikazan "Dnevnik iz Gvantanama" Kevina Mekdonalda sa dvostrukom oskarovkom Džodi Foster, a poslednjeg festivalskog dana, 23. jula, "Vojvoda" Rodžera Mičela - kazao je Dukić.

Foto EPA

U selekciji su još i "Plavi cvijet" hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, kao i tri filma koji su ove godine u glavnom takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala: "Frens" Bruna Dumona, "Gripa Petrovljevih" Kirila Serebrenikova i "Najgora osoba na svetu" norveškog reditelja Joakima Trira. Na programu su i "Čisto ljudski" makedonskog reditelja Igora Ivanova, "Prirodna svetlost" Deneša Nađa koji je ove godine dobio Srebrnog medveda na Berlinalu za najbolju režiju, "Čuvar brata svojega" turskog reditelja Ferita Karahana, "Kopilot" nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed, "Nečista krv - greh predaka", "Ja nikada ne plačem" Pjotra Domalevskog iz Poljske i gorepomenuti "Vojvoda".

Mogorović je napomenuo da će u skladu sa savremenim trendom festivalskog promovisanja TV serija na Paliću premijerno biti prikazane prve dve epizode serije "Kljun".

- Radnja se odvija u Subotici i Paliću, tu je većinski i snimana, a u seriji značajan deo ansambla čine glumci subotičkog pozorišta, pa je naš izbor razumljiv - kazao je Mogorović.

ZADOVOLjNI Mogorović, Dukić, Zelenović i Tatić, Foto Z. Jovanović

DOMAĆI I STRANI GOSTI 

DIREKTOR Otvorenog univerziteta u Subotici (koji je izvršni producent Palićkog festivala) Ilija Tatić kazao je da će ovogodišnji festival imati više od 150 gostiju iz Srbije i Evrope.

- Od 24 filma u raznim takmičarskim programima svoje predstavnike imaće najmanje 18 filmova što je u ovom postpandemijskom svetu zaista veliki uspeh - ocenio je Tatić i dodao da je budžet ovogodišnjeg Palića 19 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati