U KULTURI NEMA MALIH I VELIKIH SREDINA: Ministarka Gojković posetila Muzej naivne i marginalne umetnosti

Z. Gligorijević

06. 07. 2021. u 18:53

LEPA vest u Jagodini je da se rekonstruiše i izgrađuje novi deo Muzeja naivne i marginalne umetnosti, impozantne ustanove republičkog značaja – rekla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je sa direktorkom Muzeja naivne i marginalne umetnosti Ivanom Bašičević danas obišla radove.

У КУЛТУРИ НЕМА МАЛИХ И ВЕЛИКИХ СРЕДИНА: Министарка Гојковић посетила Музеј наивне и маргиналне уметности

Z. G.

Ona je dodala da ima i mnogo problema u radu ove ustanove, pa će „morati da se izvrši revizija uloženih sredstava, kako bi se videlo na šta je utrošeno na stotine miliona dinara i do kada će biti završeni radovi“.

 - Revizija je neophodna, jer stalno Ministarstvu kulture i informisanja stalno dolaze novi zahtevi. Moramo da podvučemo crtu, da vidimo šta je do sada i na koji način urađeno. Za obnovu je predviđeno oko 400 miliona dinara, a dosa da je utrošeno oko 340 miliona dinara, što je mnogo za jedan nedefinisan prostor u beton hali, koji još nije profunkcionisao. U ovoj ustanovi već duže vreme postoje interne revizije Ministarstva kulture i informisanja. Svi navijamo da ovaj kulturni Gibraltar zaživi i opravda ovolika ulaganja – ocenila je ministarka Gojković.

Ona je dodala da će novo rukovodstvo, Upravni i Nadzorni odbor učiniti da Muzej, koji je bio u senci, bude jedan od prestižnih muzeja naše države, da „kod nas malo poznatu marginalnu i naivnu umetnost stave na pijedestal, na kome i treba da bude i da blago koje se nalazi u depoima ovog Muzeja, a koje nije dostupno kulturnoj javnosti, mnogi vide.

Ministarka je posetila i Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“, koja obeležava 170 godina rada, koju smatra za dobro opremljenu ustanovu, koja spaja tradiciju i aktuelne trendove, i u kojoj se jasno vide rezultati odgovorne kulturne politike koju Srbija vodi.

 - Impresivna godišnjica, ne tako česta na ovim prostorima, govori koliko je bilo važno razvijanje bibliotekarstva, bez obzira na sudbinu koju je ova ustanova delila sa burnim vremenima i istorijskim izazovima. Zbog posvećenosti očuvanju kulturnog nasleđa, Ministarstvo kulture i informisanja nastaviće da podržava rad ove Biblioteke – ocenila je ministarka Gojković i dodala da je princip decentralizacije kulturnog života među prioritetima Ministarstva kulture i informisanja, a upravo je Jagodina dobar primer raznolikosti i bogatstva kulturnih sadržaja brojnih ustanova i manifestacija.

ISTORIJAT

Direktor Biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini Marko Bojić rekao je da ona predstavlja „okosnicu kulturno-obrazovnog života Pomoravskog okruga, čvrsto oslonjena na Čitalište, iz kojeg je potekla“. Čitalište se prvi put pominje 1851. godine u izveštaju Društva srpske slovesnosti, Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića 1909. godine osnovana je Javna bibliteka, 1947. godine posle nacionalizacije Bibliteka je izmeštena u porodičnu kuću ugledne jagodinske porodice Taušanović, u kojoj se i danas nalazi, Narodna biblioteka postala je 1956. godine, a od 1973. godine nosi naziv po po narodnom heroju Radislavu Nikčeviću .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest