"PALME" POD SENKOM KORONE: Posle jednogodišnje pauze od sutra se na svetsku scenu vraća Međunarodni filmski festival u Kanu

M. A. K.

05. 07. 2021. u 09:50

PROJEKCIJOM drame-mjuzikla "Anet" francuskog scenariste i reditelja Leosa Karaksa, sutra uveče će se, posle jednogodišnjeg zatišja zbog korone, na međunarodnu svetsku scenu vratiti jedna od najznačajnijih i najglamuroznijih kinematografskih manifestacija u svetu - Međunaroni festival u Kanu.

ПАЛМЕ ПОД СЕНКОМ КОРОНЕ: После једногодишње паузе од сутра се на светску сцену враћа Међународни филмски фестивал у Кану

Foto Tanjug/AP

Na smotri koja će biti održana 74. put, van svog tradicionalnog termina početkom maja, biće prikazano više od 60 filmova, do 17. jula.

Senka pandemije, međutim, nadvija se i nad obnovljenom manifestacijom: policijski čas u Francuskoj će, kako je najavljeno, trajati gotovo tokom čitavog festivala, do 13. juna, gosti će morati da se testiraju svakih 48 sati, na crvenom tepihu, na čuvenoj Kroazeti, neće biti zagrljaja i poljubaca, broj posetilaca biće manji nego prethodnih godina, a za turiste je predviđen bioskop na plaži. Festivalski repertoar će, ipak, biti prikazan u četiri bioskopa, sa sto odsto popunjenosti kapaciteta. U glavnom takmičarskom programu, za Zlatnu palmu nadmetaće se  24 filma.

počast Džodi Foster , Foto EPA

Među autorima, ima i "povratnika" vlasnika po jedne Zlatne palme, kao što su Italijan Nani Moreti (koji će predstaviti ostvarenje "Tri sprata više"), Tajlanđanin Apičatpong Virasetakul ("Memorija"), Afrikanac, poreklom iz Čada, Mahmat Saleh Harun (Lingui). Tu je dobitnica kanske Zlatne kamere, Mađarica Ildiko Enjedi ("Priča o mojoj ženi"), ali i druga velika i svetski značajna rediteljska imena, poput Francuza Fransoa Ozona ("Sve je ispalo dobro") i Žaka Odijara ("Pariz, 13. distrikt"), Iranca Ašgara Farhadija ("Heroj"),

OTVARANjE Mjuzikl "Anet", Foto Promo

Holanđanina Pola Verhovena ("Benedeta"), Amerikanca Vesa Andersona (The French Dispatch), Izraelca Nadiva Lapida ("Ahedovo koleno"), velikana Holivuda Šona Pena ("Dan zastave")...

Kuriozitet takmičarskog programa je i to što će se u njemu naći film "Petrov ima grip" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, kome je zabranjeno da napusti zemlju, jer je u junu 2020. godine osuđen na tri godine uslovnog zatvora i novčanu kaznu, zbog afere sa proneverom državnog novca. Van konkurencije biće prikazan i film "Za života", francuske rediteljke Emanuel Berko sa slavnom Katrin Denev u glavnoj ulozi.

ŽIRI Spajk Li, Foto EPA

Predsednik žirija je američki reditelj Spajk Li, što je još jedan presedan, jer dosada na čelu ovog tela nikada nije bio umetnik afroameričkog porekla. Većinu članova žirija, sa pet kontinenata, čine žene. Među njima su Mati Diop, francusko-senegalska glumica i rediteljka, Milen Farmer, kanadsko-francuska pevačica i pesnikinja, Megi Gilenhal, američka glumica i rediteljka, Džesika Hausner, austrijska rediteljka i scenarista, Melani Loran, francuska glumica i rediteljka. O nagradama će odlučivati i Brazilac Kleber Mendoza Filo, Francuz Tahar Rahim i Južnokorejca Song Kang-Ho.

RANDEVU SA DžODI FOSTER

TOKOM devedesetih na festivalu je ustanovljen i program "Masterklas", a ove godine je preimenovan u "Randevu sa...".

Tako će prvi "randevu" biti sa ovogodišnjom dobtinicom počasne Zlatne palme - Džodi Foster, kojoj će na otvaranju biti uručeno ugledno priznanje. Svoje "masterklasove" održaće i američki glumac i reditelj Met Dejmon, francuska glumica Izabel Iper, italijanski sinaesta Marko Belokio i britanski reditelj i vizuelni umetnik Stiv Mekvin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)