PROMOCIJA DRAMA DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA: Na Velikoj sceni Ateljea 212 predstavljanje knjige "Uvođenje u posao"

V. V. S.

02. 07. 2021. u 17:50

U OKVIRU Beogradskog letnjeg festivala, u ponedeljak 5. jula, održaće se promocija knjige "Uvođenje u posao" Dragoslava Mihailovića na Velikoj sceni Ateljea 212.

ПРОМОЦИЈА ДРАМА ДРАГОСЛАВА МИХАИЛОВИЋА: На Великој сцени Атељеа 212 представљање књиге Увођење у посао

Belef

O knjizi u kojoj su sabrane drame, pored autora, govoriće i pisci Ivana Dimić, Vladeta Janković i Dušan Kovačević, reditelj Boban Skerlić i teatrolog Jelena Perić. Moderator je teatrolog Aleksandar Saša Milosavljević.

Drame Dragoslava Mihailovića nastale su kao svojevrstan produžetak proznih dela i zamisli, počev od komada "Kad su cvetale tikve" 1969. po istoimenom romanu (predstava je bila zabranjena u JDP kao "informbirovski politički pamflet"), do drama "Uvođenje u posao" 1981, "Protuve piju čaj" 1993. i "Skupljač" 2011.

Neke njegove književne adaptacije za pozorište imale su veći društveni uticaj nego sama književna dela na osnovu kojih su nastale. Drama "Kad su cvetale tikve" doživela je veliki broj pozorišnih, filmskih i TV adaptacija pošto je zabrana ukinuta, upravo zahvaljujući višeznačnosti Mihailovićevog oporo realističkog, gotovo brutalističkog komada, činjenici da on sadrži zrele političke, socijalne, melodramske, kao i poetske nivoe značenja, donoseći mnoštvo i danas aktuelnih, savremenih i univerzalnih tema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)