FANTASTIKA O DVOJNICIMA: Predstavljen roman Aleksandra Gatalice"Dvadeset peti sat"

D. B. M.

01. 07. 2021. u 21:17

NOVI roman Aleksandra Gatalice "Dvadeset peti sat" najkarakterističniji je, i do sada najuzbudljiviji, zato što sadrži elemente fantastike.

ФАНТАСТИКА О ДВОЈНИЦИМА: Представљен роман Александра ГаталицеДвадесет пети сат

Arhiva

Na sasvim osobit način u njemu su ispripovedane sudbine naših emigranata rasutih po svetu, od Pariza, naročito Londona, švajcarskih, američkih, španskih i drugih svetskih metropola i gradića. Zanimanje za ovaj roman kod čitalaca sigurno podstiče u svemu začudna i dinamična priča o dvojnicima emigranata, onima koji su zaposeli živote Miloša Crnjanskog, Vladimira Velmar Jankovića, Stanislava Krakova, Zvonimira Vučkovića...

Ovo je zapazila književna kritičarka Slađana Ilić, koja je na konferenciji za medije u knjižari "Geca Kon" rekla i da je "Dvadeset peti sat" uokviren vrlo aktuelnom pričom i trenutkom. Naime, izvesni Miladin, Srbin iz Nemačke, sticajem okolnosti biva zateknut u Beogradu na početku korona pandemije i razboleva se. Knjiga o neverovatnim događajima koji se odvijaju tokom svetske epidemije korone, ima elemente i špijunskog, i psihološkog romana, i policijske istrage.

- U srpskoj književnosti gotovo da nema dvojnika, što mi je bio dodatni podsticaj za ovu knjigu - kazao je Gatalica. - Zanimljivo je da mi ne znamo šta se dešava sa ljudima koji su zamenjeni, izbačeni. Oni idu u taj svet nigde, nekakvo bezvremlje. Suvišni, prekobrojni, za njih vreme više ne teče. Ali, nisu sami. Upravo to mi je omogućilo divnu situaciju da Crnjanski priča o Crnjanskom... Svi moji romani mogu da se prate kao slojevite priče, ali i ne moraju. Takav je i "Dvadeset pet sati".

Prof. dr Petar Pijanović je ocenio da je Gatalica u novom romanu pokazao da stvarnost može biti fantastičnija od fantastike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba