POGLED ISKOSA: Dvadeset godina BARTI-ja

Dejan Đorić

29. 06. 2021. u 14:34

MILENKO Janković (Zemun, 1953) slavi kao galerista 30 godina od organizacije prve izložbe i 20 godina rada njegove nevladine organizacije Balkanska art inicijativa (BARTI).

ПОГЛЕД ИСКОСА: Двадесет година БАРТИ-ја

Foto Arhiva

Priredio je 80 izložbi, a kao izdavač u saizdanju sa "Beoknjigom" iz Beograda objavio je 2008. "Stvarnost umetnosti. Uvod u studije realizma", prvu i jedinu knjigu o savremenom srpskom realizmu. Vodio je uspešno nekoliko galerija, od male privatne u TC "Piramida" na Novom Beogradu do Galerije MIMKO, u kojoj je u prvi plan izbačen značajni slikar fantastike Miloš Filipović Fića. Zatim je ovaj galerista vodio Galeriju Ruskog doma, u kojoj je prikazao nova dela čuvenih srpskih slikara. Odlične su bile izložbe Milića od Mačve, "Jahači sna" (Željko Đurović, Sergej Aparin i Željko Tonšić), Slobodana Boba Đurđevića, Miodraga Miše Jelića i poslednja za života održana izložba Dragana Maleševića Tapija, koja je na otvaranju privukla 1.000 ljudi, pa i Zorana Đinđića. I kasnije se Janković usko stručno orijentisao prema kapitalnim pojavama u srpskom figurativnom slikarstvu. Pamti se izložba u Galeriji Doma Vojske Srbije "Figuracija. Tradicija. Nacija", koju je bez ikakve reklame videlo oko 3000 posetilaca, za koju je Ljubi Popoviću bilo veoma žao što je zakasnio iz Pariza na nju. Ako je to neki kriterijum, na otvaranju je jedna slikarka pala u nesvest, tolika je bila gužva. Janković je na osnovu te izložbe pribavio fond slika viđenih srpskih realista, koji nije otuđio, već ga u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije izložio pod nazivom "Blisko srcu" 2012. godine. Ta izložba sa 55 umetnika uključila je i neke iz dijaspore i bila prikazana u 10 gradova Srbije.

Sada je Milenko Janković priključio delatnost BARTI-ja "Art centru Goca", krovnoj organizaciji, koja ima širinu, BARTI je samo jedna od organizacija sa kojom taj centar radi. Podigla ga je na obroncima Kosmaja u mestu Babe Gordana Goca Savić, uspešna srpsko-australijska poslovna žena. Njen umetnički centar čine tri zgrade i imanje, reč je o samofinansiranoj organizaciji, koja je na dobrovoljnoj bazi, ne kao likovna kolonija, ugostila u zadnje dve godine stotinak umetnika, oko 50 gostiju bilo je na svečanosti proslave jubileja BARTI-ja prošle nedelje. Gospođa Savić je veliki entuzijasta i kao patriota dala je iz dijaspore ključni doprinos za razvoj nekih vidova srpskog figurativnog slikarstva. Delatnost tih organizacija usmerena je ka otkrivanju novih i predstavljanju priznatih vrednosti unutar naše umetnosti, saradnji sa dijasporom, slikarima iz sveta, kao i prema buđenju likovnog života u manjim sredinama, tamo gde su talenti i publika zanemareni. Janković nastoji da uvek potvrdi tipično srpske likovne vrednosti, mada je poznat i po saradnji sa ruskim slikarima, organizovao im je izložbe ovde. Reč je o velikim realistima i kvalitetnim umetnicima koji i sada imaju uspeha u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)