MORAVSKA SRBIJA IZMEĐU STVARNOSTI I LEGENDE: Stručnjaci Narodnog muzeja otkrivaju manje poznate detalje iz života srednjevekovne prestonice

S. Babović

25. 06. 2021. u 21:05

IZLOŽBA “Moravska Srbija između stvarnosti i legende” otvorena večeras u Narodnom muzeju u Kruševcu donosi manje poznate detalje srednjevekovne istorije Kruševca i Srbije i otkriva šta se sve događalo uoči i posle Vidovdana 1389.godine.

МОРАВСКА СРБИЈА ИЗМЕЂУ СТВАРНОСТИ И ЛЕГЕНДЕ: Стручњаци Народног музеја откривају мање познате детаље из живота средњевековне престонице

Foto: S. B.

Stručnjaci su u okviru istraživačkog projekta koje je finasiralo Ministarstvo kulture i grad Kruševac,omogućili posetiocima da se kroz interaktivnu postavku upoznaju sa postankom Kruševačkog grada 1371.godine, gradnjom crkve Lazarice, prvom godinama stolovanja osnivača Kruševca Lazarom Hrebeljanovićem(1329-1389), a u najavi je i specijalna publikacija celog projekta.

- Naš tim istražio je društveni, politički i ekonomski život Moravske Srbije i 14. veka uopšte, a govorimo i o privredi, odevanju, ishrani, medicini-napominje istoričarka Sanja Rutić-Votorović, koautorka izložbe.

- Na šest panoa nalazi se opisani pretpostavljeni tok Kosovskog boja. Podvlačimo da su činjenice: mesto, vreme, akteri i pogibija oba vladara, Lazara sa jedne i sultana Murata sa druge strane.

    Strucnjaci su se u radu osvrnuli i na legende, pisanje i odjek nakon Kosovskog boja. Poseban doprinos dali su savetnici Natalija Topličanin, Bogdan Vučković, Dimitrije Borotović, Jelena Stojković
    -Ovaj poduhvat nije samo namenjen kruševačkoj publici, cilj je da ova izlobda bude predstavljena svuda gde je to moguće i pronese priču o Kruševcu kao o centralnom gradu u srednjem veku, ali i priču o Moravskoj Srbiji - napominje koautor Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.
    Gradonačelnica Jasmina Palurović koja je otvorila izložbu navode da smo danas svedoci da je Kruševac i 6,5 vekova od svog osnivanja osptao, ostajao i trudio se da bude onakav kakvih ga je na jakim temeljima postavio knez Lazar.
    U okviru postavke je i deo pretpostavljenog oružja iz srednjeg veka, posuđa, keramike, nakita. Kompletan rodoslov Lazarevića, činjenice iz života kneza Lazara i njegovih potomaka, kao i razvoj Crkve Lazarice kao dvorske crkve podignute nakon rođenja despota Stefana Lazarevića, i prikaz bisera moravske arhitekture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!