TRIBINA U DOMU OMLADINE: Književnost na filmu

M. N. M.

22. 06. 2021. u 18:54

DRUGA u nizu tribina u okviru ciklusa "Identitet srpskog filma - srpski film u 21. veku" pod nazivom "Književnost na filmu: U susret novom konkursu Filmskog centra Srbije" biće održana u sredu u 19 sati u Sali Amerikana Doma omladine Beograda.

ТРИБИНА У ДОМУ ОМЛАДИНЕ: Књижевност на филму

foto promo

Govore Slobodan Šijan, filmski reditelj, Ljubica Arsić, književnica, Vladimir Kecmanović, pisac, scenarista, kolumnista, Srdan Golubović, filmski reditelj, Sanja Savić Milosavljević, filmski scenarista, reditelj i kritičar i Ivan Živković, filmski reditelj.

Urednik serijala je Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, a moderator Dragan Nikolić, filmski reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

- Susret filmskih scenarista, pisaca i reditelja, treba da otvori razgovor na temu "filmičnosti" srpske književnosti danas - rekao je Gatalica. - Pitanja na ovoj tribini moraju ići u dva smera. Prvi: Jesu li srpski pisci danas spremni da pišući svoje književno delo, u fakturi romana razmišljaju filmski, odnosno daju primat pripovedanju u književnim slikama? I drugi: Da li su srpski sineasti danas spremni da, praveći film po domaćem književnom tekstu, načine pomak od komercijanom pristupu filmu i svoju naraciju približe autorskom filmu (montaža slike, motaža tona, specijalni efekti koji mogu da dočaraju fantastiku sličnu književnom delu i slično)? Sagovornici tribine nalaze se sa obe strane ovog čvora koji treba da razveže novi konkurs FCS. Hoće li oni učestvovati na novom konkursu "Književnost na filmu?"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati