VODIČ KROZ GRČKU ISTORIJU: Pred našim čitaocima jedinstvena knjiga iz pera srpskog ambasadora u Atini Dušana Spasojevića

B. Đ.

17. 06. 2021. u 07:31

PRED čitaocima je knjiga "Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije", srpskog ambasadora u Atini Dušana Spasojevića, prvo delo na srpskom jeziku koje se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka.

ВОДИЧ КРОЗ ГРЧКУ ИСТОРИЈУ: Пред нашим читаоцима јединствена књига из пера српског амбасадора у Атини Душана Спасојевића

Foto: Tanjug

Reč je o posebnom izdanju kuće "Čigoja štampa", Instituta za noviju istoriju, Instituta za evropske studije i Fondacije "Šaper". Knjiga, čiji su recenzenti trojica uglednih istoričara, profesori beogradskog i solunskog univerziteta Milan Ristović i Spiridon Sfetas i direktor Instituta za noviju istoriju dr Mile Bjelajac, dolazi na 200. godišnjicu početka borbe za oslobođenje Grka od turske okupacije.

U zajedničkom predgovoru Ristović i Sfetas navode da "Spasojević, pažljivo rasplićući klupko događaja, uticaja, ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukobe".

Foto: privatna arhiva

Bjelajac smatra da Spasojević "svojom lepo pisanom knjigom svakom Srbinu namerniku, turisti ili novinaru, približava svaki deo Grčke na poseban način, a da istorija velikog ustanka i početaka nezavisnosti pred čitaocima nenametljivo stvara i sliku naše vlastite istorije trpljenja pod turskom vladavinom".

"Srbi vole, ali ne poznaju Grke", kaže prof. dr Darko Tanasković u svom osvrtu na knjigu, a ona će svakako doprineti prevazilaženju te okolnosti. Prema njegovim rečima, Spasojević nam je "darovao mnogo više od pouzdanog vodiča kroz razdoblje u kome su stvorene grčka država i moderna nacija, darovao nam je dragoceno epistemološko polazište za ozbiljnu karakterologiju Grka".

ILUSTRACIJE I MAPE

KNJIGA ima 416 strana, opremljena je bogatim naučnom aparatom, najprobranijim ilustracijama i izuzetno korisnim, specijalno za nju izrađenim geografskim mapama, koje verno odslikavaju istorijske procese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)