POVRATAK U ŽIVOT: Na ovogodišnjem festivalu "Budva grad teatar" Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, predstava "Zelena čoja Montenegra"

D. B. M.

15. 06. 2021. u 17:56

FESTIVAL "Budva grad teatar" održaće se od 10. jula do 20. avgusta, pod sloganom "Povratak u život". Tokom festivalskih dana biće prikazano više od 45 programa dramske, literarne, muzičke i likovne umetnosti. Programi će biti izvedeni u Starom gradu i amfiteatru manastira Stanjevići.

ПОВРАТАК У ЖИВОТ: На овогодишњем фестивалу Будва град театар Стефан Миленковић, Влатко Стефановски, представa Зелена чоја Монтенегра

Srpsko narodno požorište

Festival će otvoriti predstava "Krvave svadbe", koprodukcija Grada teatra Budva i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, rađena po delu Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice. U gostujućem programu biće izvedena pozorišna ostvarenja koja su obeležila pozorišni život regiona u prethodne dve godine. Predstava "Zelena čoja Montenegra", koprodukcija Grada teatra Budva, Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice, nastala je na osnovu dramatizacije istoimenog romana Moma Kapora i Zuka Džumhura koju je napisao Stevan Koprivica. Reditelj ove predstave je Nikita Milivojević.

Publika će biti u prilici da odgleda i "Selestinu", koprodukciju Grada teatra, Budva i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, rađenu po motivima drame Fernanda de Rohasa, u adaptaciji Maje Todorović i u režiji Milana Neškovića. U amfiteatru manastira Stanjevići biće prikazana predstava "Kozocid", Gradskog pozorišta iz Podgorice, rađena po tekstu i u režiji Vide Ognjenović. Za predstavu "Čitač" Beogradskog dramskog pozorišta i agencije Beo Art iz Beograda, dramsku adaptaciju istoimenog romana Bernharda Šlinka je uradio Fedor Šili, a režirao je Boris Liješević.

Iz Beogradskog dramskog pozorišta gostovaće i predstava "Sumrak bogova", po scenariju čuvenog filma Lukina Viskontija iz 1969. godine, čiju režiju, adaptaciju, scenografiju i izbor muzike potpisuje Jagoš Marković. Na repertoaru će biti i nova predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Moj muž", nastala prema istoimenom književnom predlošku Rumene Bužarovske, u režiji Jovane Tomić. Planirano je da, na zatvaranju festivala, bude izvedena predstava beogradskog Narodnog pozorišta "Balkanski špijun", po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Na Trgu pesnika biće obeležena dva značajna datuma za istoriju književnosti - 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog i Šarla Bodlera. Profesor dr Jasmina Ahmetagić će govoriti o umeću pripovedanja i razumevanju sveta i čovjeka u delima Dostojevskog, dok će o Bodlerovom "Cveću zla" govoriti prof. dr Vesna Elez. Na Trgu pesnika biće predstavljeno stvaralaštvo Enesa Halilovića, Igora Marojevića, Slavice Perović, Maše Kolanović, Stefana Boškovića...

Odabir i realizacija muzičkog programa su ove godine uslovljeni neizvesnim epidemiološkim merama, pa će na otvorenom biti upriličena četiri koncerta, kao i još četiri u crkvi Santa Maria in Punta. Na Trgu slikara ispred Starog grada, nastupiće hor i orkestar Radio-televizije Srbije, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, a na sceni između crkava nastupiće gitarista Vlatko Stefanovski. Proslavljeni violinista Stefan Milenković će sa gudačkim orkestrom "Kamerata" iz Novog Sada izvesti čuveni Orfov oratorijum "Karmina Burana", u novom aranžmanu kompozitorke Ane Krstajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna