FCS NA SETU FILMA RADOŠA BAJIĆA: O Halijardu se nije učilo

A. P.

15. 06. 2021. u 13:24

DELEGACIJA Filmskog centra Srbije, predvođena direktorom Gordanom Matićem, posetila je set igranog filma "Heroji Halijarda", ratne drame koja nastaje prema scenariju i u režiji Radoša Bajića.

ФЦС НА СЕТУ ФИЛМА РАДОША БАЈИЋА: О Халијарду се није учило

Foto: FCS

U središtu filma je priča inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom pod kodnim imenom "Operacija Halijard".

- Ovaj film je dobio sredstva na konkursu za filmove sa nacionalnom temom prošle godine, i drago mi je da su ovako brzo uspeli da uđu u pripreme, što zapravo pokazuje posvećenost ekipe i same producentske kuće ovom projektu - poručio je Matić.

Scenarista i reditelj Radoš Bajić kazao je da je namera ekipe da napravi "ozbiljan, dubok, iskren, pošten i čestit film".

Priča inspirisana spasavanjem savezničkih pilota iza neprijateljskih linija

- Činjenica je da smo se spremali i radili na više od tri godine, a da će biti sniman dve godine. To nešto govori, a samim tim predstavlja i izvesnu dozu obaveze i odgovornosti. Na bazi 20 dana snimanja, želim da kažem da smo na najboljem putu - kazao je Bajić i dodao da su koscenaristi Duško Kovačević i Strahinja Madžarević.

Istovremeno kad i film "Heroji Halijarda", snima se i TV serija od šest jednosatnih epizoda "Vazdušni most". U filmu i TV seriji igra više od stotinu glumaca, među kojima glavne i velike uloge tumače: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, kao i veliki broj talentovanih mladih glumaca. Pored umetnika iz Srbije i regiona, u ovom projektu igraju i strani glumci sa engleskog govornog područja, Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport... .

- Moj lik u filmu je fiktivna ličnost, otac koji ima tri sina. Jedan je u partizanima, drugi u četnicima, a treći ima tek 17 godina. Tu je i ćerka koja će se zaljubiti u jednog pilota, koga ćemo mi spasti. Taj rascep je prikaz vremena, raspolućenosti ljudi u tom dobu. To je nešto što moja generacija nažalost nije mogla da pročita u udžbenicima - kazao je Žarko Laušević.

Premijera filma planirana je za proleće 2023, dok će prikazivanje TV serije biti na programima Radio-televizije Srbije i kanala Superstar TV na jesen 2023.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!