KO JE ELENA FERANTE: "Booka" objavila knjigu poznate italijanske spisateljice koja se skriva iza pseudonima

D. B. M.

14. 06. 2021. u 15:52

IZDAVAČKA kuća "Booka" objavila je knjigu pesama, eseja i intervjua "Frantumalja" misteriozne italijanske spisateljice Elena Ferante i "Vjetrogonja Babukić i njegovo doba" Miljenka Jergovića.

КО ЈЕ ЕЛЕНА ФЕРАНТЕ: Боока објавила књигу познате италијанске списатељице која се скрива иза псеудонима

Booka

Zanimljivo je da niko ne zna ko je Elena Ferante, osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim imenom savremene italijanske književnosti. Pouzdano je jedino da ona stoji iza knjiga koje potpisuje. Izdavač nudi malo toga o autorki: da je rođena 1943. godine u Napulju i da je majka. Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog dela.

Booka

Tekst potpisa


U novoj knjizi ona govori o strepnji nad procesom u kome roman postaje film, o radosti i teškoćama pisanja, o psihoanalizi, o gradovima u kojima je živela, o majčinstvu, o feminizmu i o svom detinjstvu. U knjizi se, pored odgovora na pitanja novinara i čitalaca, nalaze i odbačeni delovi proze, dodaci romanima koje je objavila, kao i napomene u vezi sa scenarijima napisanim po njenim delima. Kritičar "Sandej tajmsa" je ocenio da "Frantumalja" sadrži izvrsne pasuse književne kritike, feminističke teorije, studija filma, sociologije i filozofije, dok u "Gardijanu" piše da ova "fascinantna knjiga" na čitaoce ostavlja isti utisak kao i izvanredna ranija dela Elene Ferante. Sličnog je mišljenja i kritičar "Buklista": "Ova knjiga, najprimamljivija onima koji su već čitali Elenu Ferante, poslastica je i za pisce, ljubitelje književnosti i stvaraoce svih vrsta".
Naslov je dat po reči poreklom iz dijalekta majke Elene Ferante.
- Majka mi je ostavila jednu reč iz svog dijalekta koju je koristila da kaže kako se oseća kad joj se čini da je suprotstavljeni osećaji vuku svaki na svoju stranu, kidajući je iznutra - izjavila je Ferente. - Govorila je da u sebi ima frantumalju... Frantumalja je misteriozna, izazivala je misteriozno ponašanje, predstavljala je izvor svih patnji kojima nije bilo moguće naći jedan sasvim očigledan uzrok.
Ferante je napisala nekoliko romana, među kojima i "Dane napuštenosti", "Mračnu kći", a potom i četvorotomni ciklus "Napuljskih romana", koji joj je doneo veliku svetsku slavu.  Prvi roman, "Mučna ljubav", objavljen je u Italiji 1992. godine i po njemu je snimljen istoimeni film u režiji Marija Martonea.
Glavni junak Jergovićevog novog romana Babukić putuje avionima širom sveta neverovatnih trideset godina. U svet se otisnuo početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, bežeći od Zagreba, posla u JNA i trudne ljubavnice preko ljubljanskog Brnika dalje, nekud daleko. Već na prvom letu stekao je talenat da usvoji novi jezik čim ga čuje i da mu svi neizmerno veruju.
Obilazeći svet nebrojeno puta, a nikada ne izvirivši iz aerodroma ili aviona, Babukić pažljivo sluša fantastične i neverovatne priče ljudi svih rasa i vera koje susreće - od dagestanske veštice, preko švedskog antropologa Olsona, sve do Dinka Mikuličića, sina najpoznatijeg Udbinog ubice, s kojim će na beogradskom aerodromu dočekati kraj sveta.
Jergović je roman počeo da piše u proleće 2010. sa željom da stvori neozbiljniju i vedriju knjigu od svega što je napisao, ali je zbog životnih okolnosti u kojima nije prevladavala vedrina rukopis ostavio po strani. Međutim, gotovo nadrealna događanja u svetu u protekle dve godine, poput ere Donalda Trampa i pandemije, podstakla su ga da nastavi s pisanjem i izgradi još nadrealniji Babukićev svet...
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju