ŠPIJUNI, BOMBE I POLITIČKA UBISTVA: Reditelj i scenarista Piter Dankan o seriji "Operacija Bivo" (Epik drama)

N. D.

12. 06. 2021. u 07:00

LETO na Epik drami dočekaćemo TV putovanjem u vrelu Australiju. Od 17. juna na ovom kablovskom kanalu, četvrtkom u 21.00, očekuje nas prošlogodišnja mini-serija "Operacija Bivo".

ШПИЈУНИ, БОМБЕ И ПОЛИТИЧКА УБИСТВА: Редитељ и сценариста Питер Данкан о серији Операција Биво (Епик драма)

Bojana Novaković / Foto Vijasat

Osim toga što će ljubitelji političkih drama inspirisanih Hladnim ratom imati priliku da barem putem malih ekrana otputuju u daleku 1956. godinu, do australijske vojne baze Maralingi, gde je nakon Drugog svetskog rata testirano nuklearno naoružanje, gledaoci u Srbiji imaće razlog više da isprate svih šest epizoda.

Naime, u seriji jednu od glavnih uloga igra i naša, a svetska glumica Bojana Novaković, sa kojom se publika u Srbiji družila i u krimi seriji "Instinkt" na kanalu Foks krajm. Zanimljivo je i to da je "Operacija Bivo", reditelja i scenariste Pitera Dankana, zasnovana na nizu istinitih događaja.

- Ideja za ovu seriju rodila se zahvaljujući mojoj mami - poručuje u razgovoru za "TV novosti" reditelj "Operacije Bivo", dodajući da je tokom svog detinjstva živeo u muzeju "Hladnog rata". - Ona je rasla u to doba, pa mi je bila najbolji izvor za upoznavanje ere koja je zauvek podelila svet. Osim toga bila je veliki ljubitelj špijunskih trilera. Čini mi se da je našu privatnu biblioteku pročitala barem četiri puta. Na kraju, kada je po ko zna koji put u ruke uzela neki od milion Flemingovih romana, rešio sam da ga pročitam i ja. I stranicu po stranicu obuzela me je ista strast. Kada je sa mnom kontaktirala produkcija koja je od mene tražila tekst za neki roman ove tematike, odmah mi se ponuda učinila zanimljivom. Špijuni, bombe, zavere na najvišem nivou, politička ubistva. Sve to smešteno u prašnjavoj australijskoj pustari, uz primese psihološke drame koja progoni vojnike sigurne jedino u to da nikome ne mogu da veruju - zaključuje reditelj i scenarista uzbudljive postratne drame.

Moto serije glasi: "Na kraju, izdaja je jedino što sasvim sigurno možeš da očekuješ", i upravo u toj rečenici sadržana je celokupna atmosfera kojom je tokom gotovo pola veka do poslednjeg atoma bio ispunjen vazduh koji je delio Istok i Zapad.

"Operacija Bivo", prema Dankanovim rečima, savršen je TV koktel večite paranoje i slepe poslušnosti koji se dugo servirao milionima ljudi širom sveta. On na probu izdržljivosti stavlja osnove ljudskosti. Oni koji ga prežive, smatra on, ne postaju bolji, već samo imuni na zamke života, dok su svi ostali samo žrtve ovog opakog napitka.

Već prva epizoda gledaoca uvodi u samo središte drame, jer počinje u trenutku kada se major Leo Karmajkl (Juen Lesli) budi uz vest da je prostitutka Karmen (Lusi Rouli), za koju je organizovao prevoz avionom do kampa Maralinga, nestala i da više niko ne može da je nađe. Izdavši naredbe drugim prostitutkama, Moli (Bojana Novaković), Ivon (Lusi Velik) i Lidiji (Kristina Sankira), da ostanu u njegovim odajama pod nadzorom, Leo upućuje vojnike Hilija (Benedikt Vol) i Marfija (Aleksandar Bertrend) da krenu u pustinju u potragu za Karmen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture