SRŽ NAŠEG POSTOJANJA: Po oceni "Gardijana" predstava Magi Maren jedna od najboljih u 21. veku

D. B. M.

04. 06. 2021. u 17:15

LONDONSKI "Gardijan" proglasio je komad Umwelt francuske koreografkinje Magi Maren, za jedan od najboljih u 21. veku.Ova predstava je na programu jesenjeg dela 18. Beogradskog festivala igre, i beogradska publika će je videti 8. septembra u Ateljeu 212.

СРЖ НАШЕГ ПОСТОЈАЊА: По оцени Гардијана представа Маги Марен једна од најбољих у 21. веку

BFI

Kritičar "Gardijana" napominje "da je bilo za očekivati da ovakav komad uvek i neprestano izaziva reakcije. Devet ogledala na sceni rotiraju se lagano. Devet igrača pojavljuju se povremeno kako bi počeli ili završili neki posao. Buka ne jenjava, a prazna je poput vetra. Proces je gotovo ravan, dok tutnji prema našim mislima, osećanjima, željama, i dovodi u pitanje naše prisustvo. To je komad koji boli dok se gleda, jer su oči uprkos akciji, usmerene u prazninu, kao u srž našeg postojanja."

I francuski "Liberation" je predstavu izdvojio kao jednu od najjačih i najimpresivnih predstava decenije, dok je nedavno, boraveći u Beogradu i Novom Sadu, grčki umetnik Dimitris Papajoanu izjavio da je ovaj rad Magi Maren jedan od najsnažnijih koreografskih i scenskih ostvarenja koje je ikada video.

Na listi londonskog Gardijana, našlo se još nekoliko autora i predstava koje je publika Beogradskog festivala igre imala priliku da otkrije. Od  Akrama Kana, Silvi Gilem i Rasela Malifanta, do čudesne Kristal Pajt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)