POZORIŠTE I TEŠKA VREMENA: Selektor Bojan Munjin o predstojećem Jugoslovenskom festivalu u Užicu

N. J.

28. 05. 2021. u 06:21

JUGOSLOVENSKI pozorišni festival, prošle godine odložen zbog pandemije korone, biće održan u Užicu od 4. do 9. juna, a regionalna smotra teatara ponudiće publici u okviru takmičarskog programa pet odabranih ostvarenja.

ПОЗОРИШТЕ И ТЕШКА ВРЕМЕНА: Селектор Бојан Муњин о предстојећем Југословенском фестивалу у Ужицу

Foto: JDP

Prema rečima selektora Bojana Munjina, odabir predstava pripada kontekstu teškog vremena, kada se čak i bez pozorišta - moralo.

- Ako bismo pokušali da zamislimo istoriju bez pozorišta, videli bismo beskrajnu pustinju ljudskog bitisanja, lišenu mogućnosti da se kroz umetnost zapitamo o razlozima i smislu mukotrpnog probijanja kroz život. To je važan razlog zbog kog smo odlučili da ovog juna festival organizujemo, da tako vratimo dug publici koja je lane ostala uskraćena - naglasio je Munjin.

- Predstave koje nudimo višestruko su nagrađivane i hvaljene, a estetski, etički i tematski postavljaju nas pred pitanje: šta ćemo uraditi kada je teško?

Munjin dodaje, da je ovo vreme depresije, ali i preispitivanja, da li smo spremni na podvig? Jubilarni 25. festival trebalo je da bude slavljenički, ali se u međuvremenu svet okrenuo na glavu, pa će poručiti makar: još smo živi, još smo tu.

Beogradsko dramsko pozorište u saradnji sa "Beo art" produkcijom predstaviće se komadom "Čitač" Fedora Šilija po motivima romana Bernharda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića. Narodno pozorište Sarajevo nastupiće s predstavom "O medvjedima i ljudima", po tekstu i u režiji Saše Anočića.

Jugoslovensko dramsko pozorište u grad na Đetinji vraća komad Ljubomira Simovića "Putujuće pozorište Šopalović" u režiji Jagoša Markovića. Narodno pozorište Subotica izvešće predstavu "Radnička hronika" Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića. Za kraj, u borbi za prestižne "Ardalione" naći će se "Upotreba čoveka" po romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, a reč je o koprodukciji Novosadskog pozorišta, Grada teatra Budva i East - West centra iz Sarajeva.

Jubilarni 25. užički festival održaće se pod sloganom "Vreme straha i podviga".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati