ANDRAŠI, BUNTOVNIK SA PEDIGREOM: Đovani Funijati, zvezda serije "Sisi", o roli Mađarskog grofa koji je zaludeo fatalnu Austrijsku princezu

NIKOLA DRAŽOVIĆ

18. 11. 2023. u 22:42

ROĐEN u Nemačkoj, od oca Italijana i majke Francuskinje, glumac Đovani Funijati (32) karijeru trenutno gradi u kostimiranoj seriji posvećenoj jednoj od najpoznatijih austrijskih plemkinja, princezi Sisi.

АНДРАШИ, БУНТОВНИК СА ПЕДИГРЕОМ: Ђовани Фунијати, звезда серије Сиси, о роли Мађарског грофа који је залудео фаталну Аустријску принцезу

Foto Epik drama

I to rolom mađarskog grofa Đule Andrašija, koji je u romantičnoj drami "Sisi" ljubavnik lepe princeze. Drugu sezonu reprizno pratimo na Epik drami (nedeljom u 21.45), dok nas treća na istom kanalu premijerno očekuje u decembru, ni manje ni više.

U ekskluzivnom razgovoru za "TV novosti", glumac nam otkriva da se sa 14 godina, posle prve predstave koju je pogledao, beskompromisno zaljubio u pozorište i da je za njega gluma reka iskustava i otkrića, proživljavanje života i priča o očekivanjima, porazima i nadi. Svog junaka u seriji "Sisi" doživljava kao buntovnika koji zna šta hoće, a, kako kaže, smatra da je i lepu Sisi "kupio" upravo svojom nepokolebljivošću.

- Mada se čini da je impulsivan i da mnoge stvari radi nepromišljeno, istina je da je grof Andraši svaki svoj potez odmeravao sa velikom preciznošću i izuzetno smišljeno.

Teško je u jednoj osobi povezati te dve krajnosti. Na trenutak to deluje čak i šizofreno, ali treba razumeti političke i kulturološke prilike tog vremena da biste shvatili na kakav život su bili osuđeni plemići. Svaki segment njihovog života bio je podređen interesima države, pa čak i njihova osećanja. Ono zbog čega mi se dopao Andraši je to što je živeo potpuno van svih šablona koji su postojali u to vreme. Istovremeno je bio skandal majstor sa pedigreom, ali i kameleon koji se savršeno uklapao u svako okruženje.

Foto Epik drama

Verujem da je Sisi u njemu prepoznala mušku verziju sebe - ističe glumac na početku razgovora.

Kako je izgledala vaša priprema za ovaj lik, budući da je reč o čoveku koji je zaista postojao?

- Nisam želeo da gledam ranije kinematografske verzije priče o Sisi. Bilo da je reč o serijama ili o filmovima. Međutim, pogledao sam sve dokumentarce koji se mogu naći na internetu. Uz to sam pročitao i nekoliko knjiga koje su mi približile to vreme, upoznale me sa običajima, ali i sa likom i delom ove legendarne austrijske princeze, koja je postala jedna od najpoznatijih evropskih carica. Da biste shvatili koliko sam u nekom trenutku postao opsednut ovom pričom, otkriću vam da sam čak tražio notu parfema koju bi nosila Sisi. Možete samo zamisliti koliko sam se iznenadio kada sam otkrio da taj parfem postoji već vekovima, i da je prava Sisi, između ostalih, koristila i taj miris.

To sve govori koliko sam se detaljno pripremao za ovu ulogu (smeh).

Da li ste u grofu Andrašiju prepoznali sebe? Imate li nešto zajedničko?

- Privukao me je njegov osećaj za pravdu i taj njegov buntovnički karakter. Ono što nam je zajedničko jeste to da umemo da žongliramo sa različitim kulturama, budući da sam ja u svojoj ličnosti ujedinio kulture triju zemalja. Takođe, imamo i tu lucidnu i pomalo opasnu dozu otvorenosti prema svemu što neki smatraju rizičnim. Veći nam je izazov da ne vidimo gde se to završavaju naši koraci, i šta nas očekuje na sledećem. U težini puta kojim ja koračam u ovom 21. veku prepoznao sam sve ono sa čime je on morao da se bori na početku 20. To je bila nit koja nas je povezala.

Kada ste deo serije iz epohe, nemoguće je ne spomenuti kostime. Kako ste doživeli "Sisi" sa te modne strane?

- Kostimi su zaista prelepi, a sve zahvaljujući našem sjajnom kostimografu koji je lično kreirao i dizajnirao većinu scenske odeće. Međutim, prema nama muškarcima, serija u tom pogledu i nije bila preterano blagonaklona, jer su muškarci na habzburškom dvoru uglavnom bili vojnici, te u većem delu serije nosimo uniformu. Osim toga, čini mi se da sam na setu imao neka dva ili tri kostima, i oni su bili fenomenalni. Ono što me je posebno oduševilo je to što je moda tog vremena odgovarala najvišim standardima današnje visoke mode. Shvatio sam da su današnji dizajneri u stvari svoje linije bazirali na krojevima tih kostima, koji su besprekorno poštovali formu ljudskog tela ističući njegove najlepše delove.

U čemu se ogleda snaga i autentičnost serija kao što je "Sisi"?

- Pre svega, ono što zaista cenim u ovoj seriji je to što ima ženski lik kao svog apsolutnog protagonistu, što se, nažalost, i dalje retko događa u svetu TV serija, pa i filmske industrije. To znači da stvari konačno počinju da se menjaju u filmskom i televizijskom okruženju. Ova serija evocira prošla vremena, ali na moderan način, prateći put snažne i emancipovane mlade žene koja se bori za svoje mesto u svetu, uranjajući pažnju gledaoca u klupko ljubavi i dvorskih intriga.

Na koji način je ova uloga doprinela vašem glumačkom talentu?

- Moj posao je da stalno učim i usavršavam se. Morate biti savršeni u onome što radite.

I kako stičem sve više iskustva, shvatam da svaki novi set i svaka nova priča zahtevaju da naučim sve iz početka. To je prelepo iskustvo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?