UROŠ I VESNA SPREMNI ZA NOVO POGLAVLJE: Druga sezona "Azbuke našeg života" premijerno na Sarajevo film festivalu

NIKOLA DRAŽOVIĆ

05. 08. 2023. u 20:00

JEDNA od šest serija, i jedna od tri iz Srbije koje će ove godine na 29. Sarajevo film festivalu, koji se održava od 11. do 18. avgusta, imati ekskluzivnu pretpremijeru u okviru programa "Pretpremijere serije" jeste i druga sezona drame sa elementima trilera "Azbuka našeg života", kreatorke i rediteljke Jelene Bajić Jočić, realizovane u saradnji produkcijske kuće "Kontrast Studios" i "Telekoma Srbija".

УРОШ И ВЕСНА СПРЕМНИ ЗА НОВО ПОГЛАВЉЕ: Друга сезона Азбуке нашег живота премијерно на Сарајево филм фестивалу

Isidora Simijonović i Jadran Malkovič, Foto Marko Todorović/Kontrast

Posle velikog uspeha prvog ciklusa, ovaj popularni TV projekat, zasnovan na romanima Mirjane Bobić Mojsilović, dobija svoj nastavak i novih jedanaest epizoda, koje će se emitovati krajem godine, a učešće na prestižnom regionalnom filmskom festivalu još jedno je priznanje za "Azbuku", kao i za domaću produkciju.

- Veoma se radujemo učešću na Sarajevo film festivalu jer je to prilika da se pre premijernog televizijskog emitovanja serije sretnemo sa publikom, kolegama i ljubiteljima filmske umetnosti, da razmenimo energije, predstavimo nastavak naše priče, kao i da publici koja je zavolela naše junake delimično otvorimo vrata uzbudljivih sudbina poznatih ali i novih likova - poručuje za "TV novosti" Jelena Bajić Jočić, dodajući da je Sarajevo film festival izrastao u jedan od najznačajnijih festivala u regionu, te predstavlja i važno mesto okupljanja filmskih stvaraoca, producenata, distributera, kao i medija iz celog regiona.

- U svakom poslu, a posebno u našem, regionalno i međunarodno povezivanje je od velikog značaja - smatra rediteljka "Azbuke" koja je sa prvom sezonom, zahvaljujući originalnom i inovativnom pristupu u umetničkoj naraciji i rediteljskom postupku, izazvala odlične reakcije publike i javnosti, kao i stručne kritike.

Aleksandra Janković i Radivoje Raša Bukvić, Foto Marko Todorović/Kontrast

A šta nam donosi nastavak?

- Baš kao i u realnom životu, i naši junaci plove iz jedne etape života u drugu. Prva sezona je jedno poglavlje života Vesne I Uroša, dok druga donosi promene u atmosferi, priči, naraciji, donosi promene u njihovim odnosima, buđenja, sazrevanja, ali i nove padove, potonuća i stranputice, kao i neka nova iskustva, doživljaje i emocije. Bavimo se nekim značajnim temama, preispitujemo ih i pokušavamo da otkrijemo uzroke i posledice.

Jedna od značajnih tema u novim epizodama "Azbuke" je pitanje partnerskog zlostavljanja koje može da se dogodi svakome, neočekivano i neprimetno - ističe rediteljka, dodajući da su glavni junaci, Uroš i Vesna, naizgled razdvojeni, ali u stvarnosti zauvek povezani prošlošću i životom koji su stvarali godinama.

- Oboje se susreću sa ozbiljnim problemima i izazovima, i potvrđuje im se misao da nikada nisu ni prestajali da imaju jedno drugo. Uprkos svemu, njihovo prijateljstvo i bliskost nikada nisu ni bili izgubljeni. To je najvažnija poruka druge sezone - smatra Jelena Bajić Jočić.

U drugoj sezoni "Azbuke našeg života", u živote glavnih likova vraćamo se nekoliko meseci kasnije. Središte priče i dalje zauzimaju Vesna i Uroš Popović. Njihovi putevi naizgled se razilaze. Dok Uroš sa Anom gradi novi život, Vesna nastavlja sama i donosi odluku da se posveti sebi i svom poslu, pronalazeći radost i svoju svrhu u tome.

Iznenada, i jedno i drugo se suočavaju sa okolnostima koje će trajno uzdrmati ovaj novonastali životni balans. Uporedo sa njihovim, plete se i niz paralelnih priča i epizoda koje će gledaocima doneti sve što je svojstveno ovoj modernoj bajci - životne trenutke pune iskrene emocije, uz preplitanje pitkog, inteligentnog humora i teških dramskih momenata. Ono što će publiku ipak iznenaditi jesu trenuci zapleta u vidu napetog trilera, u kojima će sudbine likova visiti o koncu. Kroz dinamičnu radnju i prepoznatljivu naraciju koja obogaćuje dramu ličnim doživljajima likova, nove epizode donose nam nastavak iskrene životne priče jedne urbane beogradske porodice u pokušajima da iznova nađu mir i spokoj, kao i odgovor na večito pitanje šta je zapravo potrebno za sreću i koja doza ljubavi je neophodna da bismo se osetili voljenim.

Prvu sezonu "Azbuke" sjajno je iznela pažljivo birana glumačka ekipa u kojoj smo gledali mnoga poznata lica, ali i otkrili neka potpuno nova. Uživali smo u glumačkim bravurama Aleksandre Janković i Jadrana Malkoviča, zatim Nebojše Milovanovića, Isidore Simijonović, Anđelke Prpić. Tu su bili i Radoš Bajić, Anastasia Mandić, Nedeljko Bajić, Miona Marković, Jovana Stipić, Tihomir Stanić, Katarina Gojković, Milena Pavlović, Đorđe Mišina, Iva Štrljić i drugi.

Foto Marko Todorović/Kontrast

U nastavku priče, ovoj sjajnoj glumačkoj ekipi pridružiće se zvučna imena domaće glumačke scene, kao što je popularni glumac Radivoje Raša Bukvić, koga ćemo gledati u glavnoj muškoj ulozi druge sezone. Upečatljive role odigraće i Aleksandar Srećković, Milan Kalinić, Slaviša Čurović, Nebojša Kundačina, Milena Predić, Vanja Ejdus, Jelena Mur, Vladan Dujović, kao i američka glumica srpskog porekla Ana Aleksander.

Prvih deset epizoda "Azbuke" rađeno je po motivima knjiga "Muška azbuka" i "Azbuka mog života", Mirjane Bobić Mojsilović. Nove epizode serije izlaze iz okvira knjiga. Likovi nastavljaju svoje živote dalje, sudbinski točak se kotrlja u novim, nepoznatim smerovima.

Ipak, u jednom segmentu priče, Mirjanino štivo, roman "Tvoj anđeo čuvar", ostaje inspiracija.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024