MIJA UVEK UZ NAS: Otvorena izložba posvećena velikom srpskom glumcu u Jugoslovenskoj kinoteci (FOTO)

V. V. S.

15. 11. 2023. u 06:15

IZLOŽBA povodom sto godina od rođenja velikog srpskog glumca Mije Aleksića (1923-1995) otvorena je juče u Jugoslovenskoj kinoteci.

МИЈА УВЕК УЗ НАС: Отворена изложба посвећена великом српском глумцу у Југословенској кинотеци (ФОТО)

Arhiva Novosti

Izložba autora Bobana Stefanovića je postavljena na dva nivoa: u prizemlju su filmski posteri, izbor fotografija i informacije o značajnim momentima u dugoj i plodnoj karijeri Mije Aleksića. Na gornjem nivou, u atrijumu, predstavljeni su njegovi portreti velikih formata u različitim ulogama, kao i nagrade koje je osvojio za filmsko i televizijsko stvaralaštvo. Te nagrade i lični predmeti koje je Kinoteka dobila od porodice Aleksić zauzeće u toku naredne godine svoje mesto u okviru Legata Mije Aleksića, u sklopu legata i drugih velikana srpskog filma koji su deo stalne postavke Kinoteke "Naš muzej filma".

- Izložba koju imamo prilike da vidimo, nastala u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Kulturnog centra Gornji Milanovac, ima za cilj ne samo da nas podseti na pojedinačne umetničke domete ovog velikana našeg glumišta, već predstavlja i poziv da sagledamo, sa vremenske distance, njegovo nasleđe i značaj za našu kulturu, jer Mija Aleksić jeste mnogo više od prostog zbira svojih uloga.

Jugoslav Pantelić, Foto Tanjug

On je, kroz svoj opus, kreirao jednu pojavu koju osećamo kao blisku, koja nas prati kroz vreme i koju iznova prepoznajemo, i koja nam, na ležeran i duhovit način, može reći mnoge istine o nama samima - rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić na otvaranju izložbe.

Ova dokumentarna izložba prvi put je predstavljena publici u Gornjem Milanovcu na dan rođenja Mije Aleksića, 26. septembra, i to u Kulturnom centru koji od ove godine nosi njegovo ime. Istog dana u Kinoteci je počela retrospektiva filmova jednog od naših najpopularnijih glumaca, sa dvanaest ostvarenja različitih žanrova u kojima je plenio talentom i za komične i za dramske role. Neke od svojih najboljih uloga Mija Aleksić ostvario je u filmovima "Na mesto, građanine Pokorni" (1964) Radivoja Lole Đukića, "Čovek iz hrastove šume" (1964) Miodraga Miće Popovića, "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića, "Pusti snovi" (1968) Soje Jovanović, "Varljivo leto '68" (1984) Gorana Paskaljevića...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave