LINTA O PROGONU SRBA: Tužilaštvo da se pozabavi proterivanju Srba iz Zadra

Tanjug

02. 05. 2021. u 21:09

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv nekadašnjih čelnika Zadra i zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog planske likvidacije, mučenja i progona zadarskih Srba i masovnog uništavanja srpske imovine 2. maja 1991. godine i kasnije tokom ratnog perioda.

ЛИНТА О ПРОГОНУ СРБА: Тужилаштво да се позабави протеривању Срба из Задра

Foto: printskrin

Linta u saopštenju podseća da se danas navršava 30 godina od događaja koji je nazvan "Zadarska kristalna noć" ili "Progon zadarskih Srba".

-U Zadru je nakon dolaska HDZ-a na vlast maja 1990. godine odmah počeo najbrutalniji pritisak na Srbe putem telefonskih pretnji, uvreda, poruka mržnje, psihičkog i fizičkog maltretiranja. Zatim su počela hapšenja, mučenja i likvidacije Srba. Odnos prema Srbima u Zadru je jedan od mnogih dokaza ustaškog karaktera Tuđmanovog režima- navodi Linta.

On ističe da se vrhunac obračuna sa Srbima desio 2. maja 1991. godine kada je besna rulja krenula da se obračuna sa Srbima i uništava njihovu imovinu.

U Zadar je tada, kako kaže Linta, došlo više stotina ljudi sa desetak autobusa koju su bili naoružani motkama i šipkama, pevajući ustaške pjesme i uzvikujući ustaške parole.

Upotrebljena je i velika količina eksploziva koji se u to vreme nalazio jedino u posedu policije, koja nije ništa učinila da zaštiti Srbe i srpsku imovinu.

Tog i sledećeg dana, dodaje Linta, uništeno je 89 privatnih lokala u vlasništvu Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mestu Bibinje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Zadra.

Brojne činjenice pokazuju da je rušilački pohod na Srbe i srpsku imovinu bio dobro organizovan i ranije isplaniran u koordinaciji lokalnih moćnika i vlasti Zagrebu, navodi se u saopštenju.

Linta navodi da je tog i narednih dana iz Zadra proterano oko 10.000 Srba, a uništeno oko 200 srpskih kuća, vikendica, poslovnih objekata i lokala društvenih firmi iz Srbije.

Likvidacije Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata su nastavljeni tokom leta i jeseni 1991. i tokom 1992. godine.

Prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća, u užem delu Zadra je minirano i uništeno oko 470 srpskih kuća i drugih objekata za vreme rata.

"Srbi koji su ipak odlučili da ostanu u Zadru bili su izvođeni iz kuća ili su hapšeni po ulicama i vezanih očiju odvođeni u ciglanu kraj Nina i na druga mesta gđe su najsvirepije mučeni, a mnogi su likvidirani samo zato što su Srbi. U periodu od 1991. do 1993. godine u Zadru su ubijena najmanje 34 Srbina, od toga 15 civila, a ostalo su pripadnici JNA u Zadru", dodaje Linta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri