"UBIO JE I BEBU, BILO JE KAO U HOROR FILMU": Jeziva ispovest policajca nakon najvećeg masovnog ubistva u Srbiji

Novosti online

09. 04. 2021. u 21:00

ZABAČENI sokak u Velikoj Ivanči, tela u kuća, dvorištima, ubijena beba pored majke... Ma koliki profesionalac bio, kada vidiš toliko mrtvih, i to običnih, normalnih ljudi, ne možeš da ostaneš hladan, da te ne zaboli duša! - isproičao je svojevremeno pripadnik MUP koji je sa kolegama bio na mestu najvećeg masovnog ubistva u Srbiji, 13 žrtava LJubiše Bogdanovića u Velikoj Ivanči 9. aprila 2013. On se ovako seća tog utorka i tmurnog jutra.

УБИО ЈЕ И БЕБУ, БИЛО ЈЕ КАО У ХОРОР ФИЛМУ: Језива исповест полицајца након највећег масовног убиства у Србији

Foto: Privatna arhiva

- Prvu informaciju smo dobili pre šest sati ujutro. Iz mladenovačke policije i Hitne pomoći. Odmah su se ekipe iz beogradske policije, kao i MUP-a, spremile i krenule put Mladenovca. Krenuli su uviđajci, operativci iz krvnih delikata, ali i Interventna jedinica. U tom momentu još nije bila poznata sudbina ubice... - rekao je on.

Prva informacija bila je da je u masakru u Velikoj Ivanči ubijeno troje.

- Kako smo se vozili ka selu, stalno su stizali podaci koji su nas sve više uznemiravali. Posle početnih troje mrtvih, javljeno je da je petoro ubijeno, pa osmoro... Svaki novi poziv ledio nam je krv u žilama, jer smo znali da javljaju samo više žrtava - kaže sagovornik.

Koliko su se vozili do Velike Ivanče, udaljene nekih sedamdesetak kilometara od centrale MUP-a, ne može da se priseti, ali u nekim momentima mislio je da lete, dok su u sledećem trenutku sekunde prolazile kao večnost.

Ubistvo odjeknulo svetom

Uviđaju u Velikoj Ivanči prisustvovao je ceo tadašnji vrh MUP-a, na čelu sa direktorom Miloradom Veljkovićem. Svi načelnici iz MUP-a i PU za grad Beograd takođe su bili na terenu.

- Nikada nisam video toliko novinara kao u Velikoj Ivanči. Ne samo domaći mediji, već i svi svetski su bili na terenu i izveštavali o masakru u selu. Ubistvo je odjeknulo u svetu. Samo da se ne ponovi - navodi sagovornik.

- Pre nego što smo stigli do mesta zločina, javljeno nam je da je ubica ranio i sebe, da ga voze u bolnicu, te se Interventna jedinica vratila jer nije bilo potrebe za njenim angažovanjem - navodi i dodaje da je mladenovačka policija bila sposobna da sama obezbedi lice mesta, što su i pokazali na terenu.

Ono što su zatekli u Velikoj Ivanči, u komšiluku LJubiše Bogdanovića, međutim, niko od njih nije očekivao ni u najgorim noćnim morama.

Foto: Privatna arhiva

LJubiša Bogdanović

- Bilo je kao u horor filmu! Jezivo! Išli smo od dvorišta do dvorišta, od kuće do kuće, pritom obilazeći svaku sobu. Prvo da prebrojimo mrtve, a živi, ubica i njegova supruga, bili su prevezeni u bolnicu - kaže sagovornik.

Neke žrtve Bogdanović je ubio u dvorištu, ali je većinu usmrtio dok su spavali.

- Krenuo je od svoje kuće, pa gde je koga zatekao. Većina je bila u svojim krevetima. Spavali su, niko od njih nije mogao da mu pruži otpor. U kući prvog komšije, što bi se reklo preko plota, ubio je bebu. Malo dete koje je spavalo s majkom. Stariju ženu, koja je tek ustala kako smo pretpostavili, ubio je kada je krenula da se umije na česmi u dvorištu. Ubio je starca u krevetu koji se tek probudio i uključio televizor, ženu koja je ispratila muža na posao i verovatno je htela da se vrati da još malo odspava - priseća se ovaj policajac.

13 žrtava!

LJubiša je prvo u svojoj kući ubio 83-godišnju majku Dobrilu i sina Branka (42). Potom je provalio u susednu kuću porodice Despotović, gde je pobio svih pet članova, Mihajla, Milenu, Goran i Jovanu, kao i dvoipogodišnjeg Davida, Goranovog i Jovaninog sina. Zatim je pucao i usmrtio komšinicu LJubinu Ješić i njenog sina Miloša, pa susede Velimira i Olgu Mijailović. Na kraju je ubio rođake Draganu i Danicu Stekić.

Ni sam ne znam koliko su dugo bili na terenu. Trebalo je detaljno pregledati sve žrtve, svaku kuću, dvorište, razgovarati sa svedocima, sa onima koji su "pretekli".

- Ubica je preminuo posle nekoliko dana, i to je policijski završena priča. Ubica je mrtav - napominje sagovornik.

Međutim, nikada se nije utvrdilo zašto je Bogdanović krenuo u najveći krvavi pohod u Srbiji?

- Činjenica je da je 13 ljudi, među kojima je bila i beba, ubijeno, stradalo bez ikakvog razloga i moramo da nastojimo da se slučaj Velika Ivanča nikada ne ponovi - konstatuje sagovornik.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)