EVO KO JE ČABA DER: Krvava biografija plaćenog ubice koji je dobio nalog da ubije Vučića

Novosti online

05. 03. 2021. u 11:39

PLAĆENI ubica Čaba Der, prema nezvaničnim saznanjima, danas je pred sudom u Budimpešti osuđen na doživotnu robiju.

ЕВО КО ЈЕ ЧАБА ДЕР: Крвава биографија плаћеног убице који је добио налог да убије Вучића

Foto: Printscreen/Facebook

Javnost u Srbiji je bila šokirana brutalnom likvidacijom koju je Der izveo na Banovom brdu 2018. godine, kada je bez maske i s osmehom na licu, prišao Nebojši Markoviću u ulici Rajka od Rasine u Beogradu i ispalio u njega više hitaca.

Takođe, podsetimo i da je Nebojša ubijen greškom pošto ga je Čaba Der zamenio za Aleksandra Šarca, koji je ranjen u TC Ušće usled čega je nešto kasnije i preminuo. Inače, ubijeni Nebojša bio je Šarčev zet.

Nakon toga, mirno se vratio u automobil, kojim ga je saučesnik dovezao i od tada mu se gubio svaki trag do sinoć.

Čaba Der (38) iz Čantavira, kod Subotice, prvo je bio sitan lopov, koga su u Kazneno popravnom zavodu Sremska Mitrovica, preobrazili u plaćenog ubicu. On je u Novom Sadu, u kafani na Trgu mladenaca, pred desetinom gostiju iz pištolja 2004.godine usmrtio Branislava Jelačića, a sa lica mesta pobegao biciklom.

Iste noći novosadska kriminalistička policija uhapsila je podstrekivača na ubistvo – sada pokojnog Vojislava Škrbića, a par sedmica kasnije i Čabu Dera.

Prilikom ubistva Dera je bio maskiran, a kada je bežao pao je sa bicikla i udario u parkirani automobil. Tada su izolovane mikročestice, koje su se poklopile sa pocepanim trenerkama, pronađenim kod Škrbića.

Kako je tada na konferenciji za štampu izjavio Saša Barjaktarović, šef novosadske kriminalističke policije, “sjajan operativan rad ekspresno je rezultirao hapšenjem nalogodavca i direktnog izvršioca brutalne likvidacije Jelačića”.

Der je već robijao zbog ubistva. Nakon što je tadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude a suđenje kretalo iz početka, sredinom aprila 2009. godine u Okružnom sudu u Novom Sadu treći put izrečena je presuda za ubistvo iz 11. maja 2004. godine u novosadskom restoranu „Marina” u centru grada. Čaba Der iz Čantavira, kod Subotice, označen kao ubica Branislava Jelačića, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić iz Kaća, okrivljen da je Dera na ubistvo podstakao, na 11 godina.

Deru je odmereno 12 godina za ubistvo Jelačića, a pet za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića, pa mu je spajanjem odmerena petnaestogodišnja robija.

Nakon prvog glavnog pretresa Krivično veće Okružnog suda u Novom Sadu je u oktobru 2005. godine Čabu Dera osudilo na 15 godina zatvora za ubistvo Jelačića, kao i za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića na obali Dunava. Škrbić je tada osuđen na 13 godina zatvora zbog podstrekavanja na Jelačićevo ubistvo iz osvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)