LIDIJA SA POTERNICE UHAPŠENA NA HORGOŠU! Osuđena na dve godine zatvora zato što nije prijavila svirepo ubistvo

J. Ćosin

16. 02. 2021. u 12:38

SVRLJIŽANKA Lidija Stejković (49) osuđena na dve i po godine zatvora jer nije prijavila ubistvo svog prijatelja Momčila Stevanovića (59) iz Galibabinca, uhapšena je po poternici Osnovnog suda u Nišu jer se u zakonom predviđenom roku nije javila na izdržavanje kazne.

ЛИДИЈА СА ПОТЕРНИЦЕ УХАПШЕНА НА ХОРГОШУ! Осуђена на две године затвора зато што није пријавила свирепо убиство

Foto: Arhiva Novosti

Ona je  na graničnom lrelazu Horgošu lišena slobode 11. februara po povratku iz Švajcarske, a prilikom ulaska u Srbiju.

- Ona se na granici pojavila oko 11 sati, bukvalno par sati nakon što je za njom raspisana poternica. Granična policija je prilikom provere ličnih podataka ustanovila da se radi o licu koje se potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne i uhapsila je. Čim su završene zakonom propisane formalnosti, ona je sprovedena na izdržavanje kazne u Kazneno popravni zavod za žene u Požarevac – navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Podsetimo, Stejkovićeva je dva puta bila optuživana da je u novembru 2016. pomogla nepoznatim razbojnicima da ubiju i opljačkaju Simonovića (59) u njegovoj kući u Galibabincu, ali je oba puta pred Višim sudom u Nišu oslobođena optužbi za to krivično delo koje nije dokazano na glavnom pretresu.

Osuđivana je oba puta samo za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca a poslednji put, na ponovljenom suđenju 9. jula prošle godine na godinu i po dana zatvora. U obrazloženju sudske presude tada je rečeno da je Stejkovićeva proglašena krivom jer je znala da je Simonović lišen života i opljačkan, a da to nije prijavila.

Kako je utvrđeno na suđenju, ona se te večeri nalazila u neposrednoj blizini njegovog tela pa je tako i nastala krvna mrlja na njenim pantalonama koja ju je dovela u vezu sa ovim zločinom. Kao otežavajuća okolnost, uzeto joj je u obzir da nije prijavila lišenje života čoveka sa kojim je bila bliska, a kao olakšavajuću okolnost sud je cenio raniju neosuđivanost.

No, Apelacioni sud je rešenjem od 9. novembra 2020. godine preinačio presudu i povećao joj kaznu na dve i po godine zatvora.

- Presudom Apelacionog suda u Nišu od 9. novembra 2020. godine delimično je usvojena žalba VJT u Nišu, preinačena presuda Višeg suda u Nišu i to samo u delu odluke o kazni, na taj način što Apelacioni sud optuženu Lidiju Stejković za krivično delo neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca iz čl.332 st.1 KZ za koje je oglašena krivom prvostepenom presudom, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i šest meseci - rečeno krajem godine u Višem sudu u Nišu i navedeno:

- U kaznu joj se ima uračunati vreme provedeno u pritvoru i vreme trajanja mere zabrane napuštanja stana, dok su žalba VJT u ostalom delu i žalbe branilaca optužene odbijene kao neosnovane i prvostepena presuda u nepreinačenom delu potvrđena.

Dakle, u izrečenu kaznu Stejkovićki će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru od 18. novembra 2016. do 21. decembra 2017., kao i vreme provedeno u kućnom pritvoru od 21. decembra 2017. do 5. aprila 2018. godine.

Stejković se na sudu branila da nema veze sa zločinom i da joj je sve namešteno a da je krvava mrlja na farmericama nastala ranije, kada su Simonovića koji je navodno iskašljavao krv, vodili kod lekara.

Veštak za krvne mrlje Zavoda za sudsku medicine iz Niša, iako ne isključujući mogućnost da je do nastanka krvne mrlje došlo prskanjem krvi u momentu nastanka rane, izjasnio se da je verovatnije da je ona nastala transferom, odnosno nakon toga.

Momčilo Simonović je nađen mrtav 8. novembra 2016. godine u svojoj kući sa vezanim rukama i povezom na ustima. Ko je mučio, tukao i ubio Simonovića, u čijoj je kući je bila izvršena i premetačina, ostalo je još uvek nepoznato.

Ubice Simonovića još uvek nisu poznate i za njima policija i istražni organi i dalje tragaju. Sumnja se da je u ovom slučaju motiv za zločin koristoljublje, ali je zbunjujuće to što je u džepu ubijenog navodno nađen novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)