OSLOBOĐEN VLASNIK TURISTIČKE AGENCIJE "KONTE": Apelacioni sud doneo pravosnažnu presudu u slučaju Želimira Šimprage

J. D. Lj.

22. 11. 2020. u 16:48

APELACIONI sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Želimira Šimpragu, direktora i vlasnika turističke agencije "Konte", krivične odgovornosti, odnosno optužbi da je namerno, preko te firme, 2010. godine oštetio više desetina građana za više od osam miliona dinara i 49.000 evra, kako bi sebi pribavio korist.

ОСЛОБОЂЕН ВЛАСНИК ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ КОНТЕ: Апелациони суд донео правоснажну пресуду у случају Желимира Шимпраге

Foto Ž. Knežević

Time je, ovom presudom, odbijena žalba tužioca i potvrđena presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je Šimpraga po drugi put oslobođen optužbe, jer nije dokazano da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Oštećeni građani su, radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva, upućeni na parnicu.

Šimpragu je, podsetimo, tužilaštvo teretilo da je od 1. januara do 14. jula 2010. iskoristio svoj položaj i sebi pribavio novac na štetu građana, prikrivajući da je agencija prezadužena i da se novac uplaćen za aranžmane ne uplaćuje na račune inostranih partnera.

Po mišljenju Apelacionog suda, međutim, prvostepeni sud je pravilno Šimpragu oslobodio optužbe, s obzirom na to da nije dokazano da je izvršio ovo krivično delo.

Apelacioni sud je ukazao da se "prema pravilnom uverenju prvostepenog suda, ovde radi o građansko-pravnom odnosu, a u ovom krivičnom postupku nije dokazano da je okrivljeni sebi pribavio imovinsku korist, niti da je imao nameru da sebi pribavi imovinsku korist da bi obmanuo klijente".

Tokom krivičnog postupka ispitani su i mnogobrojni svedoci - oštećeni građani, koji su platili turističke aranžmane, a Šimpraga nije osporio da su ih svi oni i uplatili kako su to opisali, niti je osporio da mnogobrojni oštećeni nisu iskoristili svoje uplaćene aranžmane.

Tada okrivljeni objasnio je i da je do konkretnog problema došlo zbog neuobičajenog ponašanja ino partnera, te da je on, da nije bio pritvoren, mogao da ispuni sve svoje obaveze, a to je potvrđeno i nalazom i mišljenjem sudskih veštaka.

Dodao je i da je utvrđeno da je njegovo privredno društvo imalo potencijal u nerealizovanim čekovima, te da je realno moglo ispuniti sve obaveze prema ino partnerima da nije bilo prekida rada agencije.

Pri tome, kako navodi sud, "klijentima su izdavane priznanice, fiskalni računi, vaučeri, što u sklopu sa napred iznetim ukazuje da okrivljeni očigledno ništa nije skrivao, niti negirao svoju obavezu prema građanima".

ODUZETA DOZVOLA

PODSETIMO, nakon što je Želimir Šimpraga bio uhapšen 2010. godine, njegovoj agenciji je oduzeta dozvola za rad. Mediji su tada pisali da je agencija, navodno, oštetila više od 100 građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna