MUZEJU SAM PRODAO ORIGINALNU SLIKU: Ispovest kolekcionara Save Šaronjića, osumnjičenog za prevaru sa umetničkim delom

S. J. MATIĆ

04. 11. 2020. u 09:00

UMETNIČKO delo "Autoportret" Ljubiše Jocića, koji sam pre tri godine prodao Muzeju savremene umetnosti u Beogradu je čist original.

МУЗЕЈУ САМ ПРОДАО ОРИГИНАЛНУ СЛИКУ: Исповест колекционара Саве Шароњића, осумњиченог за превару са уметничким делом

Foto N. Skenderija

Imam mišljenja istoričara umetnosti Đorđa Kadijevića, koji je lično poznavao Jocića i Nikolu Kusovca da je ta slika autentična.

Ovo u razgovoru, za "Novosti", tvrdi kolekcionar Sava Šaronjić, protiv kojeg je po prijavi Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, kako smo nedavno pisali, Treće tužilaštvo u Beogradu pokrenulo istragu. Oni ga sumnjiče da je Muzeju savremene umetnosti, za 620.000 dinara, prodao tu sliku smatrajući je falsifikatom. Šaronjić je muzeju prethodno poklonio 24 slike srpskih zenitista, koje su poslate na veštačenje u Nemačku i za njih 13 se tvrdi da nisu originali. Njegovog poslovnog partnera N. S. takođe terete za prevaru, jer se sumnja da je falsifikat i slika "Zenit 1922", koja pripada istom pravcu, a koju je preko aukcijske kuće "Madlena art" za 1,3 miliona dinara prodao jednom doktoru iz Novog Sada.

Foto N. Skenderija

Šaronjić je potvrdio da je bio na saslušanju u tužilaštvu, a kaže da iza svega stoje Nemci, koji su ga izbacili sa njihovog tržišta, i Muzej koji mu se sveti, jer je obelodanio da im je neko ukrao šest slika velikih svetskih umetnika.

- U Nemačkoj smo dobili pretnje da povučemo slike sa aukcije, a onda je ušla policija i uzela nam 30 slika - kaže nam Šaronjić. - Uradili su ekspertizu i tvrde da to nisu originali. Istraga traje već četiri godine, a oni ne podižu optužnicu. Nemci su započeli postupak da bi nas izbacili sa njihovog tržišta. Tužio nas je glavni kolekcionar avangarde, a srpska avangarda je vrlo cenjena, pa nas je tako zaustavio.

NEMA ISTRAGE O POKLONjENIM DELIMA

ADVOKAT osumnjičenog dvojca Veselin Cerović kaže nam da su njegovi klijenti na saslušanju u Trećem tužilaštvu negirali navode iz krivične prijave, ističući da iza svega stoji nameštaljka nemačkog tužilaštva i policije.

- Nedopustivo je da se slike daju Nemcima na veštačenje kad kod nas ima forenzički institut i još nekoliko drugih institucija koje to rade - kaže nam Cerović.

- Sumnjamo u verodostojnost tog nalaza i tražimo da se uradi novo veštačenje u Srbiji. Istraga se vodi samo za dve slike koje su osumnjičeni prodali, dok poklonjene, prema zakonu, ne mogu biti predmet prevare.

Šaronjić kaže da je poklonjenih 13 slika i onih 30 iz istog bloka, a da oni imaju ostatak bloka sa dosta slika čije su ispitivanje pigmenta, starinu papira i veziva uradili na Institutu "Vinča" i na Prirodno-matematičkom fakultetu i da je utvrđeno da je sve autentično.

- Muzej pod pritiskom Nemaca slike koje sam im poklonio i jednu prodao daje njima na veštačenje, kao da mi u Beogradu nemamo forenzički institut. Gledajući pravno, Nemci su meni neprijatelji i imaju svoj interes u ovome - kaže Šaronjić. - Kustosima i ljudima iz uprave Muzeja rekao sam da im na "nadrealističkom zidu" visi šest falsifikovanih slika i da im je neko ukrao originale. Nisu reagovali na to, pa sam 19. oktobra Trećem tužilaštvu podneo krivičnu prijavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)