POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV GORANA DŽONIĆA: Obustavljena istraga protiv sinova za ubistvo porodice Đokić

Tanjug

27. 12. 2022. u 15:50

NEPRAVOSNAŽNIM rešenjem Višeg suda u Nišu potvrđena je optužnica VJT protiv okrivljenog Gorana Džonića iz sela Moravac, opština Aleksinac, zbog krivičnog dela teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГОРАНА ЏОНИЋА: Обустављена истрага против синова за убиство породице Ђокић

Foto: J. Ćosin/Fejsbuk/Goran Dzonic/Stefan Dzonic/Milan Dzonic

Viši sud je saopštio da nema mesta optužnici u odnosu na njegovog sina S. Dž., i da se protiv njega obustavlja krivični postupak zbog teškog ubistva u pomaganju u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom i stavljanjem u promet oružja.

Više javno tužilaštvo optužnicu protiv oca i sina prvi put je podnelo Višem sudu na potvrdu 7. aprila, ali je Viši sud vratio radi otklanjanja tehničkih nedostataka. Razlozi za vraćanje optužnice su bile nejasnoće u utvrđenom činjeničnom stanju na kojima je akt zasnovan.

- U optužnom aktu su neprecizno navedene radnje Gorana Džonića koji je osumnjičen za egzekuciju tročlane porodice Đokić iz Moravca. Navedeno je da ih je on ubio ili u njihovom vozilu ili van njega, što znači da nije eksplicitno utvrđeno na koji način su usmrćeni, a što je suštinski bitno za njegovo optuženje. Navedeno je da ih je držao u strahu, te ih prinudio da postupaju po njegovim nalozima u noći ubistva ali nije precizirano na koji način, da li pretnjom, prinudom ili na neki drugi način. Iz tog razloga, optužnica je vraćena na doradu - naveli su tada naši izvori upoznati sa ovim slučajem.

Optužni akt je posebno klimav u odnosu na Stefana Džonića koji ima nesporan alibi za noć ubistva jer je tada bio na poslu u Kopnenoj zoni bezbednosti jer je profesionalni vojnik. Svi ostali dokazi, uključujući i biološko i grafološko veštačenje, takođe su ga oslobodili krivice. Međutim, tužilaštvo je odlučilo da ga tereti za pomaganje u teškom ubistvu zbog činjenice da je Goran koristio njegovu kuću da sakrije ukradeni novac ali i da ukloni tragove krivičnog dela.

- On  se tereti da je svoju kuću stavio na raspolaganje ocu kako bi u garaži i dvorištu sakrio novac otet od žrtava, te da se oprao u njegovom kupatilu. Međutim, nije uzeto u obzir da je Stefanova imovina Goranu bila dostupna i bez njegove saglasnosti. Ovo iz razloga što je plac na kojem je Stefanova kuća podignuta, Goranovo vlasništvo. Takođe, sasvim je očekivano da je Džonić imao ključeve sinovljeve kuće, naročito ako se uzme u obzir da je on dugo odsustvovao zbog prirode posla - objašnjeno je tada zbog čega optužnica nije potvrđena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju