DETALJI OPTUŽNICE PROTIV GRUPE BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Čak 322 strane horora, tužilac traži najoštrije kazne

Z. USKOKOVIĆ

31. 07. 2021. u 09:00

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal (TOK) podiglo je juče optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 članova njihove kriminalne grupe.

ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ГРУПЕ БЕЛИВУКА И МИЉКОВИЋА: Чак 322 стране хорора, тужилац тражи најоштрије казне

Foto: Printskrin

Na 322 strane nabrojane su sve optužbe, od udruživanja radi vršenja krivičnih dela, pet ubistava, silovanja, otmice, pa do nelegalne trgovine narkoticima i oružjem. Sa dokazima i pratećim spisima, optužnica je upućena u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje. Na kraju obimne optužnice, tužilac za organizovani kriminal predlaže sudu da se pripadnici grupe osude na najstrože kazne predviđene zakonom. Za Belivuka, Miljkovića i još neke članove grupe zatražena je kazna doživotne robije!

U ovom trenutku optužnica još nije stupila na pravnu snagu. Nadležni sud može da je potvrdi, odbaci ili naloži da se ona doradi. Po dobijanju ovog tužilačkog dokumenta advokati okrivljenih mogu da ulože žalbu, odnosno da je ospore.

Ovako se, bar zasad, završila istraga započeta 5. februara ove godine, dan nakon što su uhapšeni Belivuk, Miljković i još dvadesetak njihovih saradnika. Istraga je u proteklih šest meseci šest puta proširivana. U početku, grupa se teretila za likvidacije Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Onda su sredinom ovog meseca prikupljeni dokazi za još dva ubistva - Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija.

U javnosti se nagađa i da će, zasad, najmanje dvojica optuženih dobiti povlašćeni status svedok-okrivljeni, odnosno svedok-saradnik. O tome će, na predlog tužilaštva, odlučivati sud.

U ovom, jednom od najobimnijih i najznačajnijih tužilačkih predmeta u Evropi, radili su tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić i njegova dva zamenika, Saša Ivanić i Zoran Babić. Srpski TOK je od Evrodžasta i Evropola dobio posebne pohvale. Ispitano je više od stotinu svedoka, naloženo 300 veštačenja, urađeno nekoliko desetina uviđaja.

- Prikupljeni su brojni materijalni dokazi sa lokacija za koje postoji sumnja da su mesta izvršenja krivičnih dela, obavljeno je više uviđaja, saslušani su osumnjičeni, svedoci, ali i oštećeni - sumirao je pre nedelju dana višemesečni rad tužilac Mladen Nenadić na prvom i zasad jedinom obraćanju novinarima, kada su medijima prikazane određene fotografije žrtava, kao deo dokaznog materijala.

ŽRTVE Goran Veličković Goksi, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Lazar Vukićević i Aleksandar Gligorijević Puki, Foto Arhiva

Nenadić je tada, najavljujući optužnicu, istakao i da su brojni dokazi pribavljeni i posredstvom međunarodne pravne pomoći:

- U toku istrage, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala su kroz međunarodnu operativnu policijsku saradnju došli do materijala koji su osumnjičeni imali na platformi "Skaj". Nakon toga je Tužilaštvo za organizovani kriminal od pravosudnih organa jedne zemlje EU pribavilo kompletan dokazni materijal, među kojim su i fotografije, ali i video i audio-zapisi, koji se odnose na događaje i lica koja su pod istragom.

Stravične scene zabeležene na četrdesetak fotografija, koje su novinari mogli da vide, odišu brutalnošću i surovošću pripadnika kriminalne grupe. Zverstva za koja terete ovu ekipu mogli su da vide i sada optuženi, njihovi branioci, porodice žrtava i njihovi pravni zastupnici.

Pojedini roditelji, kako je tada precizirao tužilac, hteli su da vide samo fotografije svojih najmilijih dok su još bili živi, ali ne i one nastale posle njihovog ubistva i tokom sakaćenja. Na prikazanim fotografijama su Aleksandar Gligorijević Puki, Zdravko Radojević, Goran Veličković Goksi i Milan Ljepoja. Snimke Lazara Vukićevića nisu prikazane, jer ih porodica do tog trenutka nije videla, a oni su, prema rečima Nenadića, "mnogo monstruozniji i jeziviji od ostalih".

Na fotografijama su zabeleženi poslednji trenuci četiri žrtve, a neke su nastale i neposredno pre njihovog ubistva. Oteti i ubijeni mladići su komadani, sečeni su im udovi, glava... Svaki od tih monstruoznih postupaka je zabeležen posredstvom "Skaja". Na njihovim telima su noževima urezivane uvredljive reči, poput: "k...c, p...a"... ili ispisivane njihovom krvlju. Koliko je osumnjičena ekipa bila monstruozna, pokazuju i prizori da su žrtvama odsečenu glavu stavljali na donji deo leđa, između nogu i da su tako fotografisani, što je slato drugim pripadnicima grupe ili nalogodavcima.

SVIREPO Mašina kojom su uklanjane žrtve, Foto: Printskrin/Tv Prva

ZVICER IZDAVAO NALOGE?

SUMNjA se da je kriminalna ekipa, koju su predvodili Belivuk i Miljković, istinskog pokrovitelja i šefa imala među navodnim vođama "kavačkog klana". Jedan od njih, Radoje Zvicer, navodno je direktno Belivuku i Miljkoviću izdavao naloge za likvidacije, ali ih je uključio u organizaciju krijumčarskog lanca i trgovinu narkoticima i oružjem. Za njegov račun, kako se sumnja, ubijeni su neki od mladića čija su imena pobrojana u optužnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad