GENIJE NAUKE KOJI ŽIVI U BRLOGU I SVAKODNEVNO PIJE: Evo kako bivše polaznice Petnice opisuju Branislava Savića (FOTO)

A. V.

25. 06. 2021. u 16:07

NAKON ispovesti pet, sada odraslih žena, da su kao devojčice pretrpele seksualno uznemiravanje u Istraživačkom centru Petnica, od dugogodišnjeg radnika ove javne institucije, na društvenoj mreži Fejsbuk napravljena je grupa podrške, koja broji nekoliko hiljada članova koji pružaju podršku žrtvama.

ГЕНИЈЕ НАУКЕ КОЈИ ЖИВИ У БРЛОГУ И СВАКОДНЕВНО ПИЈЕ: Ево како бивше полазнице Петнице описују Бранислава Савића (ФОТО)

Foto: D. Milovanović/Depositphotos

Sem na Fejsbuku, korisnici društvenih mreža i bivši polaznici Centra i na Instagramu ostavljaju komentare u kojima opisuju svoja iskustva prilikom boravka u Petnici.

Opruženog Branislava Savića Savana bivši polaznici opisuju sa „on je osobenjak, čudak sa specifičnim metodama i načinom ponašanja, a ti si kreten koji ne shvata neke dubine i širine sveta ako imaš nešto protiv“.

Jedan od polaznika Stanice u komentaru na društvenoj mreži opisuje ga kao genija nauke koji živi u brlogu i svakodnevno pije - Bio sam klinac, ali mi ni onda nije bio jasan kult ličnosti oko navodnog genija nauke i života koji živi u brlogu i dere 2-3 flaše vina dnevno. Sada kada premotam film, setim se mahom ženskih polznica koje su mi pričale kako im je S. Objasnio sve o životu, odjednom se sve uklapa. Ono što mi danas nije jasno je ta količina odraslih (saradnika, a POGOTOVO rukovodilaca seminara) koji nekako nisu videli očiglednog groomera i zlostavljača u svovoj okolini.

Kako je slučaj izašao u javnost, klupko je počelo da se odmotava, te na površinu izlaze iskustva i tvrdnje bivših polaznika.

- Čitava kultura u Petnici je plodno tle za zlostavljanje i grooming – počev od kulta ličnosti ekscentričnih rukovodilaca i saradnika, pa preko normalizacije i ohrabrivanja veza između starijih ljudi i tinejdžera kroz šale o „bodovima““.

Kult „bodovanja“, sudeći prema komentarima, polaznicima Stanice je dobro poznat.

- Kod nas na biologiji su bodovi bili prvo što su nas stariji polaznici naučili, bar u moje vreme - napisala je jedna od korisnica društvenih mreža.

Drugi korisnik objašnjava o kakvom bodovanju je reč - Ne znam šta ranije nije bilo jasno? 30 poena za rad ako se smuvaš sa mentorom smera koji pohađaš, 20 ako se smuvaš sa kolegom itd... Vi koji ste bili bar se sećate. Negovalo se to oduvek. Trebalo je prijaviti te radnje i ranije. Nije ništa čudno što se ovo dešavalo.

Ima i onih koji tvrde da nisu samo polaznici bili žrtve napada.

- Petnica je mesto gde nisu samo polaznici bili uznemiravani i napadani, već i asistenti. Toliko sam stvari tamo videla svojim očima i saznala iz druge ruke neke gadosti da sam bila uverena da je sve to „javna tajna“ - stoji u jednom od komentara.

Podsetimo, žrtve navode da ih je optuženi pozivao u svoju kancelariju u kojoj su, dok je on pregledao radove, morale po šest sati da stoje uz njega, posle bi ih primoravao da se obnaže, a on bi ih fotografisao i napijao. To se ponavljalo i do nesvesti žrtve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati