NITI SAM TRAŽIO, NITI UZIMAO NOVAC: Bivši predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić u sudu izneo odbranu

S. J. M.

13. 02. 2024. u 13:56

NE znam ni od čega se branim. Optužbe su potpuno neosnovane, na nivou rekla-kazala. Nikada ni od koga nisam tražio da radi nešto nezakonito, niti sam ja tako radio.

НИТИ САМ ТРАЖИО, НИТИ УЗИМАО НОВАЦ: Бивши председник општине Палилула Александар Јовичић у суду изнео одбрану

Foto Z. Jovanović

Ovo je danas, iznoseći odbranu u Višem sudu u Beogradu, rekao Aleksandar Jovičić, bivši predsednik beogradske opštine Palilula. On se sa još devet saradnika iz Opštine sumnjiči za trgovinu uticajem. Optužnicom Višeg tužilaštva za korupciju tereti se da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove u opštini da dalje utiče na građevinske inspektore i da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, a zauzvrat je od investitora potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Jovičić je u sudu rekao da osporava da je kod zaposlenog u Opštini Dražena Vujića od aprila 2016. pa do novembra 2018. godine posredovao da identifikuje investitore koji grade bez dozvole i da im je davao zaštitu.

- Osporavam i da sam davao naloge Vujiću da utiče na građevinske inspektore da oni ne rade ono što treba da rade u svom poslu. Osporavam i da sam uticao na Vojkana Ćirića da dalje posreduje kod investotora, koji neovlašćeno grade. To su neistine. Osporavam i da su mi Vujić i Ćirić dali neki novac i da sam im ja ikada tražio novac - rekao je Jovičić.

On je rekao da je od svih beogradskih opština Palilula podnela najviše krivičnih prijava protiv nelegalne gradnje.

- To je delo naših građevinskih inspektora. Oni su redovno dostavljali i spisak nezakonitih objekata za rušenje, koji je išao na komisiju i u gradski Sekretarijat za finansije, kako bi nam odobrili novac za rušenje. Inspektori evidentiraju nelegalnu gradnju na temelju, a dok za šest meseci stigne novac za rušenje, investitor je objekat već podigao do krova. Dobijali smo maksimum deset odsto novca od onoga koliko smo tražili - naveo je bivši predsednik Palilule.

On je rekao da je uhapšen da bi bio satanizovan i da su o njemu u medijima iznošene neistine poput one da se kod njega u kući policijski inspektor okliznuo na otirač, pa ispod našao pare.

- Dok sam ja davao izjavu u tužilaštvu policijski inspektori su zaboravili da izdaju potvrdu o oduzetim predmetima iz moje kuće za 200.000 dinara. Tražili su da ja to sutradan potpišem, što sam po savetu mog advokata Zore Dobričanin Nikodinović odbio - rekao je Jovičić.

Tužilac je pitala da se izjasni da li su tih 200.000 dinara njegovi, na šta je branilac Zora Dobričanin rekla da to upravo osporavaju, da li su njegovi ili ih je neko podmetnuo.

- Oni su došli, doneli te pare i rekli ovo je vaše. Tako su mogli da donesu i pet dinara i milion - kazao je Jovičić.

Na pitanje tužioca Jovičić je potvrdio da mu je prilikom hapšenja oduzet brojač novca, ali je sud zabranio pitanje za šta mu je trebao, kao suvišno.

I drugooptuženi Dražen Vujić izneo je danas odbranu u sudu i naveo da je prilikom davanja iskaza u tužilaštvu rekao neke stvari koje ne odgovaraju činjeničnom stanju.

- Prilikom privođenja policajci su mi rekli da dam iskaz u tom kontekstu i da bi to moglo da bude olakšavajuće da izbegnem pritvor, koji je za mene bio šok. Bio sam u strahu da ću izgubiti posao, porodicu, prijatelje, pa sam neke stvari izgovorio pod pritiskom i strahom - rekao je Vujić.

On je pojasnio da je tada rekao da je po nalogu Jovičića identifikovao investitore koji nelegalno grade, a sada je naveo da je identifikovao sve probleme na opštini kako bi ih rešavali i da nije fokus bila nelegalna gradnja.

Takođe je ranije naveo da mu je Jovičić rekao da pokupi neke koverte, a sada je naveo da je mnogo puta nosio predsedniku opštine i nadležnim službama razne fascikle, koverte i registratore sa zahtevima, peticijama, molbama i svakakvu dokumentaciju i koliko mu je poznato u njima nije bio novac.

- Ja sam u optužnici označen kao neformalni načelnik za inspekcijske poslove, a zbog jasnih procedura nemoguće je da u državnom organu postoje neke neformalne strukture. Bio sam načelnik odeljenja za društvene delatnosti i zajedničke poslove. U optužnici kažu da sam Jovičićev čovek od poverenja, a ja sam ga upoznao 2016. godine kada je došao na čelo opštine i nikada nismo imali nikakve privatne, niti posebne poslovne odnose. Nisam bio njegov čovek za specijalne poslove. Nikada ni od koga nisam ni tražio, ni uzeo novac, niti sam nekome novac nosio - rekao je Vujić, naglašavajući da nije mogao ni da utiče na građevinske inspektore da nešto čine ili ne čine, jer su svi objekti iz optužnice iznad 800 kvadrata, što znači da su u nadležnosti grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)