UKINUTA PRVOSTEPENA PRESUDA ZA ZLOČIN U ŠTRPCINA: Mora da se ispita Milan Lukić, koji je u zatvoru u Estoniji

S. J. M.

07. 12. 2023. u 16:29

APELACIONI sud ukinuo je prvostepenu presudu, kojom su u februaru ove godine Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni na po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet, zbog učešća u ratnom zločinu nad civilima nesrpske nacionalnosti u mestu Štrpci 1993. godine i naložio ponovno suđenje.

УКИНУТА ПРВОСТЕПЕНА ПРЕСУДА ЗА ЗЛОЧИН У ШТРПЦИНА: Мора да се испита Милан Лукић, који је у затвору у Естонији

Ilustracija - Foto AP

Apelacija je utvrdila da je prvostepena presuda je zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka, jer je Odelenje za vratne zločine Višeg suda u Beogradu propustilo da odluči o predlozima odbrane da se ispita Milan Lukić, koji je tada komandovao jedinicom „Osvetnici“, čiji su okrivljeni bili pripadnici, kao i o još dva svedoka, koji su predloženi na pripremnom ročištu. Sud o tome nije doneo ni pozitivnu, ni negativnu odluku, niti je u samoj presudi dao bilo kakva objašnjenja u vezi tih predloga , iako je obrazlagao zbog čega je odbio ostale dokazne predloge odbrane.

Apelacioni sud smatra da je propuštanje da se odluči o predlogu da se u svojstvu svedoka ispita Milan Lukić od odlučnog uticaja na donošenje zakonite i pravilne presude, jer je i po stavu prvostepenog suda Milan Lukić bio najodgovornije lice i od početka do kraja učesnik i svedok svih događaja koji su predmet ovog krivičnog postupka i lice koje se posebno isticalo u svim fazama izvršenja krivičnog dela za koja su okrivljeni oglašeni krivim.

Gojko Lukić, Vasiljević, Lipovac i Đekić su oglašeni krivim što su za vreme rata u BiH 27. februara 1993. godine u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići prema civilnim licima nesrpske nacionalnosti nečovečno postupali, povređivali njihov telesni integritet i uz upotrebu oružja i oruđa lišavali ih života. Oni su optuženi da su pod komandom Milana Lukića učestvovali u otmici 20 putnika iz voza na relaciji Beograd - Bar na stanici Štrpci, odveli ih u Prelevo, ubili, a tela bacili u Drinu.

Milan Lukić je, inače, u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu i nalazi se u zatvoru u Estoniji.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)