DECENIJA I PO ROBIJE ZA UBISTVO KOMŠIJE: Izrečena presuda Mirku Milovcu (66) iz Novog Sada

Lj.P.

07. 06. 2023. u 18:04

U VIŠEM sudu u Novom Sadu, danas je izrečena resuda kojom je Novosađanin Mirko Milovac (66) osuđen na 15 godina zatvora za teško ubistvo komšije Jova Stanišića (75).

ДЕЦЕНИЈА И ПО РОБИЈЕ ЗА УБИСТВО КОМШИЈЕ: Изречена пресуда Мирку Миловцу (66) из Новог Сада

FOTO:Lj.P.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, okrivljenom je stavljeno na teret da je dana 4. jula 2022. godine u Novom Sadu, u Ljermontovoj ulici broj 4, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju  usmrtio  Stanišića.

Prilikom ocene dokaza, sudsko veće kojim je predsedavala sudija Sanja Berak, prihvatilo je odbranu okrivljenog samo u onim delovima koji su potvrđeni drugim materijalnim dokazima, smatrajući da je u celini odbrana okrivljenog usmerena u pravcu umanjenja krivične odgovornosti. Sud je na osnovu svih izvedenih dokaza utvrdio da je kritičnom prilikom okrivljeni grubo vređao pokojnog oštećenog, te da su zbog ugrožavanja spokojstva građana intervenisali radnici Policijskle stanicve  Stari grad, nakon čijeg odlaska je okrivljeni nastavio da vređa i napada oštećenog, zadavši mu  više ubodnih rana nožem po telu u predelu gde se nalaze vitalni organi.

Prilikom odlučivanja o krivičnoj sankciji, sud je od olakšavajućih okolnosti cenio životnu dob okrivljenog, njegove lične i porodične prilike, kao i raniju neosuđivanost. S druge strane, od otežavajućih okolnosti, sud je u obzir uzeo stepen upornosti okrivljenog da oštećenog povredi, imajući u vidu težinu, broj i lokalizaciju nanetih povreda. Takođe, cenio je ravnodušnost okrivljenog i nedostatak empatije prema oštećenom i prema osnovnoj vrednosti - ljudskom životu, imajući u vidu da je okrivljeni nastavio sa navedenim radnjama, iako ga je oštećeni molio da prestane i zvao u pomoć. Sud smatra da je okrivljeni, iako je bio pod dejstvom alkohola, postupao sa umišljajem i svestan činjenice da navedenim radnjama može prouzrokovati smrt drugog lica.

Imajući navedeno u vidu, sud je okrivljenom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru, a koji pritvor je prema okrivljenom produžen do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Sud je obavezao okrivljenog da dvoma zakonskim naslednicima iza pokojnog oštećenog  isplati naknadu nematerijalne štete za duševne bolove usled smrti bliske osobe  u iznosu od po 400.000 dinara.

Protiv navedene presude stranke i branilac mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu.

TUŽILAŠTVO ĆE SE ŽALITI

 VIŠI javni tužilac Zoran Jakovljević kazao je da je zadovoljan što je sud prihvatio pravnu kvalifikaciju, ali je najavio i žalbu. Posle dobijene pismene presude, žaliće se na visinu izrečene kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)