TUŽILAŠTVO TRAŽI 40 GODINA ROBIJE ZA ZORANA MARJANOVIĆA: Tvrde da je dokazano da je bio na nasipu i na podmukao način ubio Jelenu

Novosti online

08. 07. 2022. u 10:32

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu, u završnoj reči pred presudu, da Zorana Marjanovića oglasi krivim i osudi ga za ubistvo supruge Jelene Marjanović na maksimalnu kaznu koja mu po zakonu preti, 40 godina zatvora!

ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ 40 ГОДИНА РОБИЈЕ ЗА ЗОРАНА МАРЈАНОВИЋА: Тврде да је доказано да је био на насипу и на подмукао начин убио Јелену

Foto: Z. Jovanović

U završnoj reči, zamenik Višeg javnog tužioca Nikola Uskoković tvrdio je da je dokazano da je Zoran 2. aprila 2016. godine, oko 17 sati u blizini kanala koji se nalazi u naselju Crvenka u Borči, kod električnog stuba broj 220, na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu.

- Predlažem da sud okrivljenog oglasi krivim za krivično delo teško ubistvo i osudi na maksimalnu kaznu zatvora, kao i da mu odredi pritvor, s obzirom na to da je za krivično delo za koje mu je stavljeno na teret propisana kazna zatvora preko 10 godina, a način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. Uznemirenje javnosti traje u kontinuitetu, od momenta izvršenog krivičnog dela, pa i u ovom momentu donošenja prvostepene presude - naveo je tužilac.

U završnoj reči, on je izjavio da smatra da je dokazano da je Zoran Marjanović bio svestan kada je supruzi zadao osam rana po glavi, sa osam udaraca metalnim predmetom, kao i da je smrtonosne povrede zadao jer je to hteo. Povrede su, kako je naveo, nanete u kratkom vremenskom razdoblju, dok je Jelena još bila živa.

- Svirepost ubistva dokazuje se veštačenjem Komisije veštaka, kojim je utvrđeno da je ubistvo izvršeno na grozan način, koji izaziva gnušanje okoline, kao i zbog činjenice da je Jelena ubijena uz nanošenje fizičkih i psihičkih bolova i patnje, i to dok je bila pri svesti, pa sve do gubitka svesti tek u samom kanalu. Žrtvi je pričinjen bol i nepotrebna patnja koja prevazilazi patnje koje prate svako lišavanje života, dok je izvršilac pokazao upornost u tome da je ubije na svirep način, pa čak i da je uživao u tome - tvrdi tužilac, i ističe da radnje koje je Zoran Marjanović preduzeo pre i posle zločina ukazuju da je suprugu ubio na lukav, prepreden način, tako što je na prevaru iskoristio poverenje pokojne supruge i namamio je da se spusti u podnožje nasipa, ka kanalu, dok je njihovo dete, tada šestogodišnja devojčica, ostala na nasipu.

- Pre nego što je Jelenu lišio života u kanalu, u 16.38 sati Zoran Marjanović je svesno isključio svoj mobilni telefon i postao nedostupan daljem registrovanju baznih stanica mobilne telefonije. Nakon ubistva, telefon je ponovo uključio u 17.04:28 časova i ponovo postao dostupan, odnosno registrovan od strane baznih stanica. U 19.35 časova u PU za grad Beograd UKP Osmo odeljenje prijavio je nestanak oštećene, pokušavajući da prikrije svoje radnje izvršenja i po dolasku policijskih službenika učestvovao u potrazi za oštećenom simulirajući zabrinutost za njen nestanak - navelo je tužilaštvo, tvrdeći da je nelogično da je Zoran samo 15 do 20 minuta od rastanka sa Jelenom uznemireno pozivao njen broj, a potom i policiju jer je to "životno neuobičajeno".

- Više javno tužilaštvo smatra da je odbrana okrivljenog nelogična, neživotna i manipulativna, jer on kroz svoju odbranu navlači sumnju na sebe. Tako je, pored svega ostalog, životno neubičajeno da neko prijavljuje nestanak supruge koja je otišla da trči na nasip, što je redovno činila, a na koji je i on došao sa detetom - navodi tužilaštvo i u analizi ostalih dokaza navodi da smatra da je biološko-trasološkim veštačenjem utvrđeno da je pokušano uklanjanje tragova krvi Jelena Marjanović sa zadnjeg sedišta Zoranovog "mercedesa".

SATNICA

Advokat Aleksandar Zarić detaljno je, po tačnoj satnici kretanja Zorana i Jelene Marjanović, kao i svedoka sa nasipa, a na osnovu analize baznih stanica mobilnih telefona, i snimaka sa nadzornih kamera, koji su sastavni deo optužnice, opovrgao tezu tužilaštva da je njegov branjenik ubio suprugu.

- Jelena nikada nije stigla do druge rampe - naveo je Zarić svoje mišljenje o tome šta se desilo. - Ona je srela svog dželata, koji joj je išao u susret, i on je povukao ka kanalu. Tu je ubio i pobegao na drugu stranu. Dokazi, poput gumice za kosu, njenog mobilnog telefona, gornje trenerke... bili su razbacani na razdaljini od 53 metra. Nema ni njene burme. Smatram da je uzeta kao plen. Na njenoj odeći, kao i na patici, koja je bačena sa druge strane, postoji muški DNK, koji nikada nije identifikovan. Smatram da pripada ubici.

NA ODEĆI NEMA TRAGOVI KRVI

Branioci su se u završnim rečima dotakli i nalaza patologa Zorana Stankovića i stručnjaka za forenziku profesora dr Dušana Keckarevića, koji su kao veštaci govorili u sudnici o svojim nalazima i rezultatima. Dvojica vrsnih stručnjaka svedočila su da je žrtva obilno krvarila i da je na izvršiocu moralo da bude krvi, kao i velike količine blata. Na odeći Zorana Marjanovića, koja je veštačena, međutim, nije bilo krvi, a i blata je bilo vrlo malo.

- Ubica je stajao u vodi kada je usmrtio Jelenu, to se navodi u nalazima veštaka - podsetili su Marjanovićevi advokati. - Po njemu je prskala krv. Tokom bekstva, preko kanala sa njega je kapala krv, koja je kasnije pronađena na biljkama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZORAN MARJANOVIĆ STIGAO U VIŠI SUD U BEOGRADU: Došao u pratnji svojih branilaca, svedoče članovi njegove porodice