DARKO NIJE JEDINI KOJI IZLAZI IZ PRITVORA: Oglasio se Apelacioni sud povodom puštanja Šarića

Tanjug

24. 12. 2021. u 15:49

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je pritvor Darku Šariću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, kao i još trojici optuženih iz njegove grupe, rečeno je Tanjugu u ovom sudu.

ДАРКО НИЈЕ ЈЕДИНИ КОЈИ ИЗЛАЗИ ИЗ ПРИТВОРА: Огласио се Апелациони суд поводом пуштања Шарића

Darko Šarić / Foto I. Marinković

Šarić je u pritvoru proveo skoro osam godina, jer se pravosudnim organima nakon višegodišnjeg bekstva predao u martu 2014. godine.

Pritvor je osim Šariću ukinut i Nebojši Sretenoviću, Petru Obradoviću i Željku Vujanoviću i isto im je određen kući pritvor uz elektronski nadzor.

"Apelacioni sud je našao da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali, pa je pritvor ukinut i određena je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor", precizira se u saopštenju suda.

Šarić je osuđen prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine i u toku mu je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom, a ostali pripadnici njegove grupe na višegodišnje kazne zatvora.

Sud je takođe ukazao da je nakon razmatranja žalbi na pomenutu prvostepenu presudu osuđenima u ovom postupku odlučio da otvori pretres u drugostepenom postupku (suđenje) radi potpunijeg utvrđivanja činjenica vezanih za izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Pretres pred drugostepenim sudom je zakazan od 28. februara do 11. marta 2022. godine.

Foto P. Milošević

Tekst potpisa

Po nalaženju Apelacionog suda osobite okolnosti koje su opravdavale zadržavanje okrivljenih u pritvoru, protekom vremena provedenog u pritvoru, izgubile su na svom intenzitetu i pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka, te su se stekli uslovi da se odredi blaža mera.

U pritvoru skoro osam godina

Šarić je u pritvoru duže od 7 godina i 9 meseci, a prvostepenom presudom osuđen je na 15 godina zatvora, Vujanović skoro 12 godina (uključujući i kućni pritvor), a prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora, a Sretenović i Obradović duže od četiri godine.

Prvostepenom presudom Obradović je osuđen na 11 godina zatvora, a Sretenović na 10 godina zatvora.

Apelacioni sud obrazlaže odluku zašto je neophodno da Šarić bude u kućnom pritvoru i podseća da je Šarić nepravnosnažno osuđen kao jedan od organizatora kriminalne grupe koja je delovala u međunarodnim razmerama, da je u tom svojstvu imao planirane česte kontakte sa licima koja su osnovano sumnjiva da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koja se još uvek nalaze u bekstvu.

Osim toga, kako ukazuje sud, postoji osnovana sumnja da je ova organizovana kriminalna grupa za potrebe svog rada i delovanja svojim pripadnicima stavljala na raspolaganje falsifikovane putne isprave radi lakšeg i konspirativnijeg prelaska državnih granica zemalja u kojima je grupa delovala, te kada se navedeno dovede u vezu sa osnovanom sumnjom da je ova organizovana kriminalna grupa od prodaje opojne droge ostvarila veliki profit.

"Šarić, koji se sumnjiči da je organizator te grupe, bi mogao da iskoristi za skrivanje i bekstvo od državnih organa Republike Srbije, na šta nesumnjivo ukazuje njegovog prethodno uspešno višegodišnje skrivanje radi izbegavanja krivičnog gonjenja za dela za koje je zakonom propisana dugogodišnja zatvorska kazna, budući da je u bekstvu do dobrovoljne predaje proveo duže od 4 godine iako je znao da se protiv njega vodi ovaj krivični postupak", naveo je sud.

Ove okolnosti i dalje predstavljaju osobite okolnosti koje ukazuju da postoji osnovana bojazan da bi Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se od državnih organa Republike Srbije i na taj način ponovo mogao postati nedostupan, smatra sud.

Međutim, kako dodaje, ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA SUĐENJU MARJANOVIĆU SVEDOČIO POLICAJAC PUCIĆ:  Zoran mi je delovao zabrinuto