SERIJA NASUMIČNIH NAPADA U NIŠU: Vasiliju 6,5 godina za četiri uboda

J. Ć.

16. 12. 2021. u 07:00

NIŠLIJA Vasilije Jovanović (20) osuđen je juče prvostepenom presudom na kaznu od šest i po godina zatvora jer je tokom juna ove godine nožem nasumično napadao i ubadao četiri prolaznika s leđa.

СЕРИЈА НАСУМИЧНИХ НАПАДА У НИШУ: Василију 6,5 година за четири убода

Jedno od mesta napada, Vasilije Jovanović, Foto Privatna arhiva/ J. Ć.

Osim zatvorske, Osnovni sud u Nišu izrekao mu je i meru obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, jer je veštačenje pokazalo da Jovanović pati od teškog poremećaja ličnosti, zbog čega je u vreme izvršenja dela bio u stanju smanjene uračunljivosti.

Seriju napada dvadesetogodišnjak je započeo 18. juna, oko 22.10 na Bulevaru Nemanjića, gde je prišao s leđa S. I., koji je gledao u svoj mobilni telefon, i bez ikakvog povoda i upozorenja naneo mu dva uboda u donji deo grudnog koša, što je okarakterisano kao laka telesna povreda.

Samo pet dana kasnije, u Ulici Branka Krsmanovića, pratio je Đ. V., koji je takođe telefonirao, a zadao mu udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavio je 24. juna, kada je u Ulici Ljube Didića posekao po butinama A. K. i S. M., nakon čega je pobegao.

Tokom sudskog postupka, Vasilije je priznao delo za koje se tereti, pa se njegova odbrana zasnivala na pokušaju da dokaže da je neuračunljiv. Jovanovićev branilac, advokat Momčilo Kovačević, isticao je da je njegov klijent krivično neodgovoran, jer ne shvata značaj svojih radnji.

- Moj branjenik ni u intelektualnom, ali ni u voluntativnom (voljnom) smislu ne shvata posledice svog stanja, pa samim tim nema krivične odgovornosti. Iz tog razloga tražimo oslobađajuću presudu, a u celini sam saglasan da mu se izrekne mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i smeštanja u adekvatnu ustanovu. On je mlad čovek i treba mu pružiti priliku da se izleči, popravi i ne bude više asocijalan, već primeran član našeg društva - kazao je u završnoj reči Kovačević.

Zamenik OJT Vladimir Stanojević tražio je da se Vasiliju izrekne zatvorska kazna od osam godina i pet meseci uzimajući u obzir da su, kako je kazao, krivična dela izvršena na drzak način, da su žrtve bili potpuno nevini mladi ljudi i da je ponašanje optuženog izazvalo veliki strah među Nišlijama.

VEŠTAČENjE

VEŠTAK Suzana Tošić Golubović objasnila je da tokom veštačenja okrivljenog "nije uočeno postojanje bilo kakvog oblika psihotičnog poremećaja, akutne psihoze slične šizofreniji", koju su ustanovili stručnjaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona