HAOS SA KONTROLOM NANOGVICA: Suđenje Suzani Vulić, službenici Ministarstva pravde, koja je radila kao poverenik sa osuđenima na kućni zatvor

S. J. M.

08. 12. 2021. u 20:02

TROJE svedoka iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija na suđenju u Višem sudu u Beogradu za zaloupotrebu položaja Suzani Vulić, koja je radila kao poverenik nad zatvorenicima koji izdržavaju kazne kućnog zatvora, kazalo je da je bilo velikih problema sa elektronskim nadzorom kada se početkom maja 2020. godine prešlo sa "izraelskog" na "Pupinov sistem nadgledanja".

ХАОС СА КОНТРОЛОМ НАНОГВИЦА: Суђење Сузани Вулић, службеници Министарства правде, која је радила као повереник са осуђенима на кућни затвор

Foto Z. Jovanović

Poverenici su tih prvih meseci, kako je u sredu moglo da se čuje, primali dnevno po 300-400 SMS poruka, lažnih alarma da su zatvorenici van dometa. Bivša načelnica odeljenja koje se bavilo tim nadzorom Dušanka Garić kazala je da nije bilo šanse da poverenici sve to provere, a da se od osuđenika krilo da sistem loše funkcioniše. Navela je i da se dešavalo da nemaju dovoljno nanogvica, pa je pretilo da neki slučajevi zastare, zbog čega su poverenici telefonom zvali sudije da osuđeni počne da izdržava kaznu bez nanogvice.

Vulićeva se tereti da je za petoro osuđenika dozvoljavala da kaznu izdržavaju bez elektronskog nadzora, da nije pisala izveštaje o nepravilnostima, kada su bez dozvole napuštali određene prostorije.

Sadašnja načelnica Jelena Srnić Nerac kazala je da kad je došla na to mesto 1. septembra 2020. nije bilo kontrole protoka predmeta i zaduživanja i da je bio haos u podeli posla, ko šta radi i ko nadzire alarme:

- Jedan policajac mi je rekao da proverimo poverenika nekog zatvorenika, jer mu javlja kada će biti provere i da previše često napušta prostorije. Ispostavilo se da je Vulićeva radila sa tih pet osuđenika, kod kojih je bilo njenih propusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati