TASIĆU POTVRĐENA KAZNA OD 11 GODINA: Kosovski Vrhovni sud odbacio žalbu odbrane za zaštitu zakonitosti

D. Z.

17. 07. 2021. u 19:37

Kosovski Vrhovni sud odbio je žalbu odbrane Darka Tasića za zaštitu zakonitosti, u kojoj je zatraženo da se ukine presuda Apelacionog suda i smanji kazna kojom je Tasić osuđen na 11 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina počinjenog u selu Mala Kruša kod Prizrena.

ТАСИЋУ ПОТВРЂЕНА КАЗНА ОД 11 ГОДИНА: Косовски Врховни суд одбацио жалбу одбране за заштиту законитости

Foto: Privatna arhiva

Kako je za "Kosovo onlajn" potvrdio jedan od Tasićevih branilaca, advokat Ljubomir Pantović, Vrhovni sud nije uvažio zahteve koje je odbrana, najpre u završnoj reči na suđenju, a potom i u žalbi, opširno i argumentovano navela.

- Mi smo smatrali da je povređen zakon na štetu Darka Tasića, zato što je prilikom smanjenja kazne sa 22 na 11 godina zatvora Apelacioni sud u obrazloženju presude naveo da je maksimalna kazna zatvora za krivično delo "ratni zločin" zapravo 20 godina zatvora, i da je zato njemu kazna gotovo prepolovljena. Takav stav suda je, po našem mišljenju, bio potpuno pogrešan, jer je po Krivičnom zakonu SFRJ koji je tada bio na snazi, maksimalna kazna zatvora za ratni zločin 15 godina - kaže advokat Pantović.

On je podsetio da Tasić nije optužen ni za jedno ubistvo, kao najteži oblik ratnog zločina, niti je naređivao ubistva, što je takođe vrlo težak oblik ratnog zločina, već mu se na teret stavljaju "sporedne stvari poput pljački kuća meštana Male Kruše i pokušaj da kamion sa leševima ubijenih potopi u reku Beli Drim".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna