NEZAPAMĆENA KRAĐA U POŽEGI: Iz "Železničkog muzeja" ukrao eksponate iz 19. veka - automobil se zaglavio prilikom bekstva

Novosti onlajn

05. 04. 2021. u 22:28

POŽEŽANIN star 26 godina suočiće se sa optužnicom za tešku krađu pošto je poharao “Železnički muzej” u svom gradu iz koga je ondeo nekoliko eksponata velike vrednosti.

НЕЗАПАМЋЕНА КРАЂА У ПОЖЕГИ: Из Железничког музеја украо експонате из 19. века - аутомобил се заглавио приликом бекства

Foto Depositphotos

Za lošu sreću što je odmah posle nedela uhapšen može da krivi svoj automobil koji se zaglavio nadomak železničke stanice u Požegi i kojim nije uspeo da se odveze pre nego što je u rutinski obilazak ovog dela grada naišla patrola policije.

Krađa kakva se ne pamti za tri decenije postojanja jedinog muzeja u Požegi, odeljenja uskog pruga “Železničkog muzeja” u Beogradu, u čijoj riznici se nalazi preko 500 originalnih eksponata koji sećaju na tehnološki razvoj železnice u Srbiji i bivšim republikama SFRJ, pa i salon – vagon cara Franje Josifa, dogodila se 22. marta u večernjim satima.

Požežanin na koga je pala sumnja, a koji je odmah posle hapšenja priznao krivično delo, obio je dva vagona u kojima se nalazi stalna postavka “Železničkog muzeja”. Iz njih je ukrao raritetne predmete poput parne pištaljke sa lulom za lokomotivu, proizvedenu 1879, zatim četiri fenjera iz 19. veka, jedan od prvih proizvedenih indukcionih telefona, raritetni sanitetski sanduk, kao i još nekoliko eksponata manje vrednosti.

Plen iz Muzeja ubacio je u automobil koji se nalazio pored železničke stanice u Požegi. Međutim, kako “Blic” sazaje, vozilo se zbog određenih problema zaglavilo na mestu gde je bilo parkirano i kradljivac nije uspeo da ga startuje pre nego što je naišla policija. Patrola je primetila mladića čoveka koji se vrzma oko automobila i legitimisala ga, a potom i pretresla i pronašla ukradene predmete. Odmah je bilo jasno da se radi o eksponatima iz “Muzeja železnice”.

Uhvaćenom na licu mesta 26-godišnjaku nije preostalo ništa drugo nego da prizna da je pokrao Muzej. Na saslušanju je ispričao da je kolekcionar kome su ovi predmeti trebali za ličnu zbirku rariteta.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili