PLAŠE GA SE SVEDOCI: Sud BiH u petak odlučuje o produženju pritvora Darku Elezu, tužilac tvrdi da Elezova grupa sarađuje sa mnogim klanovima

O. MATAVULj

01. 04. 2021. u 20:56

NAKON ubistva Siniše Miličevića Tigra, Darko Elez je Đorđu Ždrali poslao svoju fotografiju iz parka Gavrila Principa u Istočnom Sarajevu uz poruku "ostala su još trojica" - Ždrale, Milenko Mića Danilović i Miroslav Škobo.

ПЛАШЕ ГА СЕ СВЕДОЦИ: Суд БиХ у петак одлучује о продужењу притвора Дарку Елезу, тужилац тврди да Елезова група сарађује са многим клановима

Foto Avaz TV

Ovo je u četvrtak pred Sudom Bosne i Hercegovine rekao tužilac Dubravko Čampara, tražeći da se Elezu produži pritvor za još dva meseca zbog opasnosti od bekstva, zastrašivanja svedoka i uznemirenja javnosti. U svom izlaganju, tužilac je ukazao na Elezovu povezanost sa Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja i njegovom kriminalnom organizacijom.

- Elezova grupa sarađuje sa klanovima iz Srbije, BiH, Crne Gore... Ima ih od Grčke do Ukrajine. Iz presretnutih razgovora jasno je da može preći granicu kada god želi - rekao je Čampara.

U predlogu za pritvor, tužilaštvo navodi da je Elez organizovao kriminalnu grupu u BiH i Srbiji s ciljem izvršenja mnogih krivičnih dela. Zvanično je osumnjičen za likvidaciju Siniše Miličevića 2018. i Miloša Ostojića 2019. u Istočnom Sarajevu, dva pokušaja ubistva u Bijeljini i tri iznude.

Čampara je naglasio da još nije vreme da odbrana sazna ko su svedoci, navodeći da se plaše Eleza. Pojasnio je da je jednom svedoku pretio policajac, koji mu je rekao da će biti ubijen ako svedoči protiv Eleza.

- Svedok i njegova porodica strahuju za svoje živote - rekao je Čampara.

Dodao je da je Elez telefonom pozivao policajce iz Istočnog Sarajeva i pretio da će ih likvidirati ukoliko budu radili protiv njega:

- Sva ubistva se dešavaju po istoj matrici. Pojedini osumnjičeni su slagali kada su predočavali svoje alibije i mi radimo na razbijanju tih laži.

Elezov branilac Senad Kreho smatra da nema razloga da se njegov klijent drži u pritvoru, uz ocenu da su navodi tužilaštva "čista fantazija", jer nijedan dokaz ili iskaz ne potvrđuje da je počinio dela za koja se tereti. Kreho je naglasio da Eleza "NATO pakt ne bio mogao pomeriti iz Beograda da je u vezi sa Belivukom, Dijanom Hrkalović, a kamoli da je navodno pokušao ubiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

- Nema potrebe da mi tužilaštvo daje dokaze, posedujem ih 90 odsto. To su dokazi iz Srbije. Elez nije ni Eskobar, ni El Čapo, da može pretiti telefonom iz pritvora. Državni zatvor je pravi "Alkatraz". Tužilaštvo sve sumnje temelji na iskazu Vladimira Stevanovića, to je njihov svedok saradnik i sarađivao je u predmetu "Volan", koji se tiče auto-mafije - kaže Kreho.

Ukazao je da Tužilaštvo BiH tek sada utvrđuje lokaciju stana u Bijeljini u kome su se navodno krili osumnjičeni koji su trebali likvidirati Zlatana Ćula i Miloša Božovića. Tvrdi i da Elez nema motiv da utiče na svedoke, jer u predmetu "stoje izvrsno".

REPLIKA

U REPLICI nakon Elezovog obraćanja sudu, tužilac je dodatno pojasnio o kakvoj je kriminalnoj grupi reč:

- Kada su dogovarane likvidacije, ubice su nedvosmisleno govorile: "Mi ubijamo 'škaljarce', jer smo 'kavčani'. U slobodno vreme ubijamo u BiH po dogovoru". To je rekao jedan od svedoka.

NIŠTA NOVO U POSTUPKU

ELEZ je u četvrtak pred sudom naveo da se u obrazloženju tužioca pominje dosta imena koja nemaju veze sa delima zbog kojih je izručen iz Srbije:

- Tri meseca nema ništa novo u ovom postupku. Citiraju se poruke koje nemaju veze sa istragom. Evo neka tužilac pokaže sliku koju sam Ždrali poslao. Ako sam pretio preko policajaca, zašto ih ne uhapse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)