SVAKO KRIVIČNO DELO MORA ODMAH DA SE PRIJAVI: Zora Dobričanin upozorava - dokazi vremenom gube na snazi

Novosti online

25. 03. 2021. u 23:47

ADVOKAT Zora Dobričanin izjavila je povodom optužbi za silovanje protiv glumca i političara Branislava Lečića da ne može da govori o tom konkretnom slučaju, ali da, generalno, kada je u pitanju bilo koje krivično delo, ono treba i mora odmah da se prijavi, jer u protivnom dokazi gube na snazi, a mogu biti oštećeni i okrivljeni i oštećeni.

СВАКО КРИВИЧНО ДЕЛО МОРА ОДМАХ ДА СЕ ПРИЈАВИ: Зора Добричанин упозорава - докази временом губе на снази

Arhiva

- Dokaze prikuplja tužilaštvo, potrebna obaveštenja policija po nalogu tuzilaštva i nakon toga se odlučuje o daljoj sudbini krivične prijave. Ne treba se zaletati... istina je samo jedna, a bilo kakvo prejudiciranje može negativno da utice na ishod postupka, što može biti na štetu okrivljenih i oštecenih - kazala je Dobričanin.

Nakon što je u javnost isplivao audio snimak razgovora koji glumica Danijela Štajnfeld ističe kao važan dokaz, a Lečić osporava, poznata srpska advokatica rekla je da ne želi da se upušta u komentarisanje tih detalja. Generalno, međutim, kaže Dobričanin, kada je u pitanju bilo koje krivično delo, ono treba i mora odmah da se prijavi, jer postoje i sankcije zbog njegovog neprijavljivanja.

- Svako neprijavljeno krivično delo 'daje krila' izvršiocu i to mu je podsticaj da nastavi sa vršenjem krivičnih dela, da bude uporniji pa i beskrupulozniji a kod naslilnih krivičnih dela to je motiv da bude brutalniji. Ni svedok ni žrtva nemaju pravo da ćute ni tren i to zbog drugih potencijalnih žrtava. Niko nema pravo da bezbednost i pravnu sigurnost drugih građana podredi svojim emocijama - tvrdi Zora Dobričanin.

A da bi neko bio otkriven, kako navodi, krivično delo mora da bude prijavljeno odmah, kad se dogodi, jer protokom vremena mnogi dokazi se uopšte ne mogu obezbediti, a neki gube na kvalitetu i dokaznoj snazi samim tim. Advokatica podseća da svaki okrivljeni ima pravo na pretpostavku nevinosti, bez obzira na to o kome se radi, kao i da se sve optužbe odmah iznose u policiji, a ne na nalozima na mrežama.

- Izvršenje krivičnog dela se prijavljuje policiji i tužilaštvu, a ne društvenim mrežama. I ne zaboravljajmo pretpostavku nevinosti i da je svako nevin dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom presudom. To je 'sveto pravilo' koje se mora poštovati pa ko god bio osumnjičeni, ko god bio ošteceni i koje god krivično delo bilo u pitanju - kaže Zora Dobričan.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)