SASLUŠANO DEVETORO ZBOG PORESKE UTAJE:Srbiju oštetili za 30 miliona dinara, troje pušteno na slobodu

S. J. M.

28. 10. 2023. u 12:00

U POSEBNOM odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je devetoro osumnjičenih za poresku prevaru i pranje novca, kojima je budžet Republike Srbije oštećen za 30.014.798 dinara.

САСЛУШАНО ДЕВЕТОРО ЗБОГ ПОРЕСКЕ УТАЈЕ:Србију оштетили за 30 милиона динара, троје пуштено на слободу

FOTO: Arhiva novosti

Saslušani su su Mita K, Danijel B, Saša B, Nenad K, Ivan D, Nikola G, Todor N, Marijeta S. i Živojin O, dok se traga za još četiri osobe. Sedmoro osumnjičenih iznelo je odbranu, dok se dvoje branilo ćutanjem, odnosno pravom da ne iznose odbranu u ovoj fazi krivičnog postupka.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor za šest osumnjičenih, dok je za troje ukinuto zadržavanje i oni će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Poreska prevara i Pranje novca. Sumnja se da su oni od januara do avgusta 2023. godine podnosili poreske prijave neistinite sadržine preko više privrednih društava u kojima su bili formalni vlasnici i odgovorna lica, a na osnovu kojih im je isplaćen novac na osnovu neosnovanog povraćaja PDV u ukupnom iznosu od 30.014.798 dinara, koji je stečen kroz poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatnu vrednost.

Nakon toga osumnjičeni M. K. je navedena novčana sredstva sa znanjem da potiču od kriminalne delatnosti, kako se sumnja, stavljao u legalne tokove, tako što je sa poslovnih računa privrednih društava, kupovao razna materijalna dobra, izmirovao kredite i poslovne obaveze prema drugim pravnim licima koja su takođe pod njegovom kontrolom, dok je deo novca podignut u gotovini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)