DA SE UTVRDI ODGOVORNOST ZA POGIBIJU DEČAKA U BEČEJU: Zaštitnik građana traži od Centra za socijalni rad u Novom Bečeju

Lj.P.

05. 10. 2023. u 16:19

ZAŠTITNIK građana Zoran Pašalić traži od direktora Centra za socijalni rad Novi Bečej da utvrdi odgovornost zaposlenih u tom centru zbog nesavesnog i rada suprotnog normativima struke u slučaju tragične smrti dečaka koji je bio u hraniteljskoj porodici u Bečeju.

ДА СЕ УТВРДИ ОДГОВОРНОСТ ЗА ПОГИБИЈУ ДЕЧАКА У БЕЧЕЈУ: Заштитник грађана тражи од Центра за социјални рад у Новом Бечеју

FOTO: Lj.P.

- Centar u Novom Bečeju je postupio suprotno Pravilniku o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad i Pravilnika o hraniteljstvu – naveo je Pašalić. - Ovakvim postupanjem zaposleni u centru nisu poštovali načela najboljeg interesa deteta, zbog čega tražim utvrđivanje njihove odgovornosti nezavisno od ishoda postupaka koje u ovom slučaju vode drugi nadležni organi.

Zaštitnik građana je u postupku kontrole rada nadležnih organa, koji je pokrenut sredinom avgusta 2023. godine nakon saznanja iz medija da je u Novom Bečeju poginuo dečak koji je bio u hraniteljstvu, utvrdio propuste u radu CSR Novi Bečej koje je prethodno utvrdio i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Četrnaestogodišnji dečak sa posebnim potrebama, podsećamo, poginuo je 19. avgusta kada je pao kroz prozor sa trećeg sprata stana u Dositejevoj 18 u Bečeju. Maloletnik je u tom stanu živeo sa starateljkom M.L. (60) koja je toga dana popodne krenula na odmor, na more, a brigu o detetu je poverila svojoj rođaci Z.K. (56), a o tome je usmeno obavestila Centar za socijalni rad u Novom Bečeju.

Z.K. i njenjna gošća Lj.P. (49) iz Banjaluke su bile u stanu sa deečakom, a onda su ga u jednom momentu, kako su rekle na saslušanju, dečaka ostavile samog, bez nadzora. Iz stana su, kako su rekle, otišle da kupe burek, i bile su odsutne manje od pola sata.

Za tragediju dečaka, M.L. je obaveštena dok je bila na putu, i odmah se vratila u Bečej.

Sve tri žene se sumnjiče za napuštanje nemoćnog lica, i nalaze se u pritvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!