GAJIN IPAK NASLEDIO "SABOR": Švajcarska obustavila istragu protiv našeg državljanina zbog slike

N. BIJELIĆ

27. 09. 2022. u 06:47

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal primilo je od nadležnih organa iz Švajcarske rešenje kojim ih obaveštavaju da su obustavili istragu protiv Slobodana Gajina (76), osumnjičenog da je umešan u pokušaj prodaje slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. godine" Vlaha Bukovca, ukradene 1993. iz dvorca u Čelarevu, koji pripada Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, saznaju "Novosti".

ГАЈИН ИПАК НАСЛЕДИО САБОР: Швајцарска обуставила истрагу против нашег држављанина због слике

Mesec dana je u Muzeju Vojvodine, Foto Pokrajinska vlada

Paralelno sa postupkom u Cirihu, u Srbiji je pokrenuta istraga protiv trojice osumnjičenih, kojima se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prikrivanje. Nakon što su Švajcarci odustali od gonjenja Gajina, čiji je, inače on državljanin, a koji je bio označen kao organizator grupe, ostaje da se vidi kako će TOK dalje postupati. Tačnije, da li će nastaviti da vodi postupak protiv njih ili će, kao i švajcarske kolege, doneti rešenje o obustavi.

Gajin je uhapšen u svom stanu u Cirihu, 11. avgusta prošle godine. On je svojevremeno za "Novosti" ispričao da se čitavog života bavi umetninama i da nikada nije odgovarao pred zakonom ni zbog jednog krivičnog dela.

- Više od 15 policajaca u civilu upalo je u moj stan, napravili su mi darmar - pričao je za naš list Gajin.

- Bez mog prisustva, prisustva mog advokata i svedoka uradili su popis slika koje posedujem, a zaplenili su "Blagoveštenski sabor", koji je bio na zidu.

Tvrdio je da je slika, koja predstavlja delo od izuzetnog značaja za Srbiju, kupljena od aukcijske kuće Van Ham u Kelnu 1996. godine i da ju je nasledio od svog velikog prijatelja, koji je živeo i radio u Nemačkoj u Hamburgu:

- Reč je o ozbiljnoj aukcijskoj kući, koja ne uzima ukradene stvari. Utvrđena je njena autentičnost i imam potvrdu za to. Imam i dokaz da sam je nasledio, a taj dokument datira od 2014. godine. Ja sam od te godine počeo da je nudim na prodaju i o tome postoje podaci, koji se mogu pronaći na internetu. Da sam imao bilo kakvu sumnju da je ukradena, ne bih je nudio, između ostalih i Muzeju Vojvodine. Kad sam im je ponudio, nijednom nisu napomenuli da im je ona ukradena.

Slobodan Gajin, Foto M. Anđela

Posle godinu dana otkako je zaplenjen u Cirihu, "Blagoveštenski sabor", pre mesec dana je vraćen Muzeju Vojvodine. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je prilikom primopredaje slike istakao da je reč o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i koje ima izuzetan značaj za Vojvodinu i Srbiju, jer prikazuje jedan od najvećih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje.

Slika je 18. avgusta u Muzeju Vojvodine bila izložena osam sati, kako bi svi zainteresovani mogli da je vide. Prema rečima direktorke muzeja, Tijane Stanković Pešterac, ona je nakon toga predata ekspertima za restauraciju i konzervaciju. Istakla je da "Sabor" neće biti vraćen u dvorac u Čelarevu, odakle je ukraden, već će postati deo stalne postavke u Novom Sadu.

PROVERA AUTENTIČNOSTI

PRILIKOM policijske akcije u Beogradu, u kojoj je učestvovao veći broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, iz stana u Makedonskoj ulici, koji je u vlasništvu Gajina, iznete su, prema njegovim tvrdnjama, 264 slike. One su, kako kaže, deo njegove kolekcije, a navodno su uzete kako bi se utvrdila njihova autentičnost. Gajin je kazao da je TOK podneo zahtev za njihovo vraćanje, ali da su mu odgovorili da one nisu oduzete po njihovom nalogu i da ne predstavljaju predmet krivičnog postupka. On kaže da je iz policije dobio informaciju da su odrađene provere i da je konstatovano da one nisu predmet nikakve istrage. Takođe, iz Uprave carina je usmeno obavešten da nijedna slika nije predmet carinskog prekršaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju