PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV VOJKANA KRSTIĆA: Osumnjičen da je oštetio budžete tri beogradske opštine za 10,3 miliona dinara

S. J. M.

03. 08. 2022. u 14:15

POSEBNO odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv vlasnika firme "Elita gradnja" d.o.o. Beograd Vojkana Krstića, zbog sumnje da je oštetio budžete tri beogradske opštine za ukupno 10,3 miliona dinara, a svojoj firmi u tom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist, na ime uvećanih iznosa za usluge odnošenja smeća i šuta sa teritorija ovih opština.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВОЈКАНА КРСТИЋА: Осумњичен да је оштетио буџете три београдске општине за 10,3 милиона динара

Foto: Printskrin Youtube

Optužnicom, koja je predata Višem sudu na potvrđivanje, predloženo je produženje pritvora prema Krstiću da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

On se optužnicom tereti za četiri krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, od kojih je jedno u produženom trajanju, kao i za krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Istom optužnicom obuhvaćeno je još četvoro okrivljenih, zaposlenih u opštinama Čukarica, Vračar i Zvezdara, koji se brane sa slobode.

Violeta J. se tereti za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, Dragan T., Nebojša P., Miroslav Ć., i Dragan O. za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja, a D. O. i za krivično delo delo falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je izvršitelj opštine Čukarica Dragan T. po prethodnom dogovoru sa Krstićem sačinio dva Zapisnika o izvršenju preko drugog lica u koje je uneo neistinite podatke, tako što je uvećao količinu uklonjenog smeća i drugog otpada, a što obavlja Krstićeva firma.

Krstić je potom na osnovu Zapisnika sačinio račune na iznose od 1.785.600 dinara i  1.008.000 dinara i dostavio ih opštini Čukarica, pa su mu isplaćeni 19. septembra i 12. decembra 2019. godine.

Na taj način je, kako se sumnja, "Elita gradnji" isplaćen veći iznos u odnosu na vrednost stvarno izvršenog posla.

To je omogućila tadašnja članica veća GO Čukarica i predsednica komisije za tu javnu nabavku Violeta J., koja je račune prihvatila kao verodostojne isprave i overila ih svojim potpisom, iako je znala da nisu prethodno potpisom prihvaćeni od strane službenog lica određenog za praćenje realizacije javne nabavke i da nije dostavljena potvrda o odvozu i smeštaju otpada na gradsku deponiju, a što je bio jedan od uslova ove javne nabavke i zaključenog ugovora sa privrednim društvom "Elita gradnja" d.o.o.

Na ovaj način su Krstić, Violeta J. i Dragan T. pribavili protivpravnu imovinsku korist PD "Elita gradnja" d.o.o. Beograd od 2.793.600 dinara, a u tom iznosu je GO Čukarica naneta šteta.

Dve godine kasnije, drugi izvršitelj GO Čukarica Miroslav Ć. sastavio je Zapisnik o u postupku upravnog izvršenja preko drugog lica u koji je, kako se sumnja, uneo neistinite podatke i uvećao količinu uklonjenog smeća i drugog otpada.

Krstićevoj firmi je tako isplaćeno 4.451.160 dinara 24. maja 2021. godine, nakon što je račun svojim potpisom overila Violeta J.

Takođe, sumnja se da je u toku 2021. godine načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti u GO Zvezdara Nebojša P. sačinio tri naloga za čišćenje terena od šuta i drugog otpadnog materijala sa tri lokacije, u koje nije uneo količinu postojećeg i uklonjenog otpada, kao ni vreme kada je realizovano, pri čemu za te tri lokacije nije prethodno ni preduzeo službene radnje utvrđivanja količine šuta i drugog otpadnog smeća.

Na osnovu ovih naloga Krstić je sačinio račune i naplatio 2.993.760 dinara, koje je svojim potpisom overio Nebojša P. čime su, kako se sumnja, pribavili protivpravnu imovinsku korist za "Elita gradnju" u iznosu od 2.993.760 dinara, a u tom iznosu je GO Zvezdara naneta šteta.

Opština Vračar je na sličan način oštećena za iznos od 79.440 dinara, a za taj iznos je pribavljena korist PD "Elita gradnja", a Krstiću je u tome, kako se sumnja, pomogao zaposleni u opštini Dragan O.

Prema navodima optužnice, Dragan O. je sastavio zapisnike neistinite sadržine o preduzimanju radnji u postupku izvršenja – uklanjanja reklama sa javnih površina u ulicama Bulevar oslobođenja i Kičevska, pošto su svoje reklame uklonili sami "Delhaize Serbia" d.o.o. i pd "Morfeus direckt communications" d.o.o.

Krstić je takođe, kako se sumnja, uz savet Ostojića, sačinio račun na iznos od 51.000 dinara, u koji je uneo neistinite podatke o radnim satima, navodno angažovanih radnika i mehanizacije, kako bi račun prihvatilo Odeljenje za finansije opštine Vračar i islatilo ga. Račun je isplaćen pošto ga je svojim potpisom i pečatom overio Dragan O.

Podsećamo i da je Viši sud u Beogradu u celosti usvojio zahtev Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za privremeno oduzimanje imovine od Krstića.

Rešenjem sudije za prethodni postupak Krstiću je privremeno oduzeto 12 nepokretnosti, među kojima su poljoprivredna zemljišta u Beogradu i okolini, stan u Beogradu i stambeni objekat takođe u Beogradu, zatim 5 luksuznih automobila, motocikl i tri priključna vozila, kao i novčana sredstva sa bankovnog računa u iznosu od preko milion dinara.

         Privremeno upravljanje oduzetom imovinom rešenjem sudije povereno je Direkciji za upravljenje Ministarstva pravde Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega