JEDAN KORISNIK POSTAVIO JE PITANJE O NOVCU: Zloupotrebe u trsteničkom Centru za socijalni rad otkrivene slučajno

S. BABOVIĆ

05. 05. 2022. u 21:52

TRSTENIČANIN I.B.(38),odgovorno lice Udruženja “Centar”,koji je uhapšen po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zlopotreba odgovornog lica,ranije je bio zaposlen u Centru za socijalni rad u Trsteniku,gde se, prema saznanjima “Novosti” i posumnjalo u moguće malverzacije.

ЈЕДАН КОРИСНИК ПОСТАВИО ЈЕ ПИТАЊЕ О НОВЦУ: Злоупотребе у трстеничком Центру за социјални рад откривене случајно

S.Babović

Kako su “Novosti” pisale u februaru 2020.godine, kraljevačkom tužilaštvu dostavljena je ranije dokumentacija o tada već bivšem radniku CSR, za koga su tokom disciplinskog postupka utvrdili da je u 2019.godini zloupotrebio službeni položaj. Putem privatnih udruženja,kako je tada predočeno,bilo je angažovano 28 korisnika socijalne pomoći u programu javnih radova NSZ.

Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, da nešto nije u redu,posumnjalo se kada se rukovodstvu trsteničkog CSR 9.jula 2019.godine obratio korisnik Z.N,sa pitanjem da li može da od 22.000 dinara, koliko mu sleduje kroz angažman u programu javnih radova, zadrži polovinu, jer mu je potrebno za lečenje. U upravi CSR su krenuli da ispituju slučaj, znajući da je preko njihove ustanove u programu, koji se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje tokom četiri meseca(jun-oktobar,2019.) angažovano pet lica, ali da među njima uopšte nije bio Z.N.

-Tri dana kasnije krenulo se u disciplinski postupak, izneo je tada nezvanično izvor “Novosti”.

- Nekoliko korisnika se izjasnilo da su od novca koji su dobijali na ime javnih radova, zadržavali,u proseku, od 2.000 do 7.000 dinara, dok je veći deo,prema njihovoj priči, zadržavao I.B. Otkaz ugovora o radu uručen mu je 1.novembra.

Sada uhapšeni I.B.tada je “Novostima” rekao da ne želi da komentariše neistine,kao i da su “nadležni kontrolisali radove u toku trajanja i po završetku i da nisu primetili greške, niti su imali primedbe”.

MUP je danas saopštio da se sumnja da je I.B.uz pomoć M.B.(36), V.R.(38) i A. Đ. (31),osnivača nekoliko udruženja građana u Trsteniku, od 2017.do 2020.godine sa NSZ zaključivao ugovore za organizovanje i sprovođenje javnih radova.

Potom su,kako se sumnja,”suprotno odredbmama ugovora,sačinjavali neistinite podatke o broju angažovanih ljudi i ostvarenog mesečnog fonda sati, na osnovu kojih su lažno prikazivali da su fizička lica bila angažovana za izvođenje javnih radova”.

- Na osnovu toga,oni su,kako se sumnja,tražili novčana sredstva od NSC namenjena za isplatu naknada fizičkim licima za obavljeni posao,a nakon usplata sredstava na tekuće račune fizičkih lica,od istih neosnovano zahtevali i uzimali novac,koji je znatno veći od iznosa koji su ta lica zadržavala za sebe, navode u MUP-u.

Na taj način,I.B. je,kako se sumnja,stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.036.000 dinara, dok je NSZ pričinjena imovinska šteta na ime isplaćene naknade, poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 6.290.866 dinara.

Koja su udruženja bila pod lupom?

Prema ranijim saznanjima “Novosti”,osim putem udruženja “Centar”, korisnici su bili angažovani i putem udruženja ”Stražba”,”Promenimo svet,a ne sebe” i ”Zumbul”. Udruženje “Centar” posebno je bilo simptomatično zbog svog imena-centar, koje je korisnike,kako se verovalo,moglo da dovede u zabludu da u stvari imaju posla sa Centrom za socijalni rad, a ne sa udruženjem. 

BONUS VIDEO: JUNAK SA KOŠARA ŽIVI BEZ STRUJE: Sašini saborci uputili potresan apel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)