ŠARIĆ VOLEO DA GA ZOVU "PUTIN": Pljevljaka pripadnici njegove grupe nazivali imenom predsednika Ruske Federacije

E. H.

18. 04. 2022. u 21:29

U MEĐUSOBNOJ komunikaciji, preko zaštićene aplikacije "Skaj", saradnici Darka Šarića su ga oslovljavali sa nadimkom "Putin" - saznaju "Novosti". Ime predsednika Ruske Federacije koristili su i između sebe, kada je trebalo da prenesu naloge ovog Pljevljaka, koji je ponovo osumnjičen za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

ШАРИЋ ВОЛЕО ДА ГА ЗОВУ ПУТИН: Пљевљака припадници његове групе називали именом председника Руске Федерације

Foto Tanjug

To da je "Putin rekao", "Putin naredio" ili "Putin zatražio", kako se sumnja, koristili su pripadnici Šarićeve organizovane kriminalne grupe i kada je reč o organizaciji ubistva njegovog bliskog saradnika Milana Milovca Cigle(47) u Ekvadoru. On je smrtno ranjen januara 2021. godine i preminuo je u bolnici.

Milovac je prethodno živeo deset godina na tlu Južne Amerike, gde je, kako se sumnja, bio jedan od najbližih saradnika Darka Šarića u organizovanju velikih količina narkotika. Od otpočinjanja međunarodne akcije "Balkanski ratnik" 2009, Milovac se našao i u istrazi koju je vodila Srbija sa inostranim bezbednosnim službama.

Kada se Šarić, pod još dovoljno nerasvetljenim okolnostima, predao 2014, Milovac je nastavio da za račun ovog Pljevljaka i njegove grupe dogovara nabavku i isporuku kokaina. Za njegovu smrt sada su, pored Šarića, osumnjičeni i Petar Ćosić zvani Šarac i Manuel Vulić, koji su uhapšeni u Hrvatskoj pre nekoliko dana u sklopu iste akcije.

Portali u Zagrebu, pozivajući se na navodnu komunikaciju iz "Skaj" aplikacije, navode da je Šarić sa Ćosićem duže vreme razgovarao o Milovcu, čijim ponašanjem nije bio zadovoljan. Obojici je smetala njegova nediscpilina, govorili su da je stalno pijan i drogiran. Ipak, ono što ga je po svemu sudeći koštalo glave jeste Šarićeva sumnja da se direktno povezao sa njihovim južnoameričkim dobavljačem kokaina.

Reč je o visokorangiranim pripadnikom jednog kartela, koga su u međusobnoj komunikaciji nazivali Dr Pastom. Ćosić je podgrejavao Šarićeve sumnje da Milovac pokušava da ih izgura iz "kombinacije" sa tim južnoameričkim kartelom i da sam napravi "kombinaciju" i svoju grupu. Milovac je u jednom trenutku osetio da mu preti opasnost, pa je preko "Skaja" kontaktirao sa Šarićem i požalio mu se da ga drugi "nameštaju", da mu je odan i da je razočaran načinom na koji ga Pljevljak tretira.

- Pretpostavljam da si ljut na mene i pozivam te da samo kažeš ili narediš šta treba i ja ti nikada neću reći ne - pisao je Milovac Šariću decembra 2019. godine. - Ali ti druge čuvaš, baš one koji te žele prevariti, a mene šalješ na sastanke. Zajedno smo došli u Ekvador, a onda ste me ovde ostavili. Uprkos tome, ja ti nikada neću reći ne. Sve si svoje oslobodio, pa si mogao i mene. I ja imam decu.

Darko Šarić, protiv koga se već vode dva sudska postupka (za trgovinu kokainom i pranje para), sada se, pored sumnje da je naručio ubistvo Milovca, tereti za novo krijumačarenje kokaina, ali i za naručivanje krivičnih dela kojima bi se diskreditovao svedok--saradnik u njegovim sudskim postupcima - Nebojša Joksović. On je uhapšen sa još četiri osobe - svojim advokatom Dejanom Lazarevićem, huliganom Urošem Mišićem (sada Radovanović), telohraniteljem Danilom O. i pripadnikom MUP Srbije Duškom M.

Inače, u javnosti je došlo do zabune zbog istog imena dvojice muškaraca, od kojih je jedan uhapšen kao član kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića (kumovi). Nikola Spasojević u ovom procesu ima status svedoka okrivljenog i u pritvoru je. U drugom slučaju, kada je reč o osumnjičenima da su pripadnici Šarićeve grupe, Nikola Spasojević je u bekstvu, a reč je o crnogorskom državljaninu bliskom Radoju Zviceru.

OPERATIVNI VOĐA

milan Milovac (na slici) je kao saradnik u švercu kokaina osuđen u Srbiji na 11 godina zatvora. Budući da istraga nad Šarićevim kartelom i njihovim poslovima nikada nije prekidana, tako se i došlo do podatka o Milovcu kao novom operativnom vođi Šarićevog klana. Milovac je, kako se pretpostavlja, u Južnoj Americi najverovatnije koristio lažna dokumenta, a sa njim su u svakodnevnom kontaktu bili i ostali odbegli pripadnici ovog klana.

POTERNICE

ZA sedmoricom osumnjičenih raspisana je potraga, ali su se u međuvremenu dvojica predala. Reč je o Aleksandru B. i Danilu S. Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) zatražilo je u ponedeljak od suda da izda naredbe za raspisivanje međunarodnih poternica za šest, kako se sumnja, pripadnika Šarićeve grupe. Raspisivanje poternice se traži za Bojana S., Nikolu S., Stefana A., Marka V., Milutina R. i Danila S. Ovaj poslednji je, u međuvremenu, sam došao u policiju.

Od suda je zatraženo i da im se odredi pritvor, kao i Aleksandru B., koji se branio ćutanjem prilikom prvog ispitivanja u TOK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)