KAPETANU OBEĆAVALI ŠPANIJU: Novi detalji iz istrage protiv dvanaestoro osumnjičenih za otmicu i ubistvo Mila Radulovića

E. H.

19. 11. 2021. u 19:52

SPECIJALNO državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore donelo je u ponedeljak, 15. novembra, naredbu o sprovođenju istrage protiv Slobodana Kašćelana, navodnog vođe "kavačkog klana" i još 11 osoba zbog otmice i ubistva Mila Radulovića, zvanog Kapetan, visokopozicioniranog člana "škaljaraca". U ovom tužilačkom aktu su i imena Beograđana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića, kao i Radoja Živkovića.

КАПЕТАНУ ОБЕЋАВАЛИ ШПАНИЈУ: Нови детаљи из истраге против дванаесторо осумњичених за отмицу и убиство Мила Радуловића

Sa konferencije za novinare Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore

Tužilac Saša Čađenović izjavio je u petak da je Radulović otet u oktobru 2020. godine na teritoriji Danilovgrada, a da je ubijen dva i po meseca kasnije, pred Novu godinu.

- Postoje dve kriminalne organizacije - pojasnio je Čađenović. - Jedna, koju je formirao B. V. (Veljko Belivuk) i koja je izvršila otmicu i ubistvo, i druga kriminalna organizacija, koju smo procesuirali, delovala je na teritoriji Crne Gore i nju su formirali K. S. i B. I. (Slobodan Kašćelan i Igor Božović). Radi se o dve kriminalne grupe.

U šemama, koje su u petak prikazane novinarima na konferenciji za medije u Podgorici, navodi se da su organizatori kriminalne organizacije Kašćelan i Božović, kao i drugi osumnjičeni, prethodno pretili Raduloviću da mora da oda podatke koje njih interesuju ili će ga mučiti i ubiti.

On je pristao i omogućio im da preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije "Skaj" drugim pripadnicima suprotstavljene kriminalne grupe ("škaljarcima") šalju pisane poruke u ime Kapetana. Cilj je bio da se te osobe namame na unapred pripremljene lokacije gde su bili ubijani.

- Raduloviću su obećavali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti - navodi se, pored ostalog, u zahtevu za sprovođenje istrage.

U spisima se navodi i da je Belivuk sa zasada nepoznatom osobom (sumnja se da je reč o trećem navodnom vođi "kavčana" Radoju Zviceru) formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi bili Miljković, Janković i Živković. U opisu "posla" ovog poslednjeg bilo je da nalazi stambene objekte u kojima će biti vršena krivična dela.

Oni su osumnjičeni za namamljivanje i ubistvo Adisa Spahića i njegovog šuraka Damira Hodžića iz Bara. Sumnja se da su namamljeni preko telefona ranije otetog Radulovića. Ova tri zločina, pored ostalog, pripisuju se ekipi Belivuka i Miljkovića. U ovim spisima je i kidnapovanje i likvidacija Nikole Stanišića, za šta se terete Kašćelan i pripadnici njegove grupe.

Inače, za 1. decembar ove godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal po zamolnici SDT Crne Gore, biće ispitani Belivuk, Miljković i Janković. Živković je i dalje u bekstvu.

Na konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore saopšteno je i da je Cetinjanin Filip Ivanović osumnjičen da je zajedno sa još jednim zasad nepoznatim članom kriminalne grupe u februaru prošle godine ubio sugrađanina Andriju Gazivodu. U zločinu su im, prema sumnjama istražitelja, pomogli Nikola Martinović i Boban Sjekloća. Pored njih, na spisku osumnjičnih, kao pripadnici kriminalne grupe su još Ilija Ivanović i Ilija Milanović. Svi oni operativno važe za osobe bliske "škaljarskom" kriminalnom klanu. Prema sumnjama istražitelja, ista ova grupa planirala je ubistvo oca ubijenog Gazivode - Vasa, ali i likvidaciju pripadnika nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

- Ova kriminalna organizacija je planirala da ispod vozila službenika policije postavi eksplozivnu napravu i digne vozilo u vazduh u trenutku dok se njime službenici policije kreću magistralnim putem Cetinje - Podgorica - kazao je specijalni tužilac Saša Čađenović.

Na konferenciji za medije Čađenović je govorio i o kriminalnoj grupi koju su navodno formirali Kotoranin Jovan Vukotić i Podgoričanin Janko Vukadinović, a čiji članovi su postali i Jovan Mrvaljević i M. V. Mrvaljević se sumnjiči da je bio zadužen za vrbovanje članova, a istražitelji veruju da su njegovim hapšenjem sprečene i likvidacije.

ŠAKOVIĆ IZBEGAO SNAJPER?

U podgoričkom Višem sudu u petak su razmatrane opravdanost i zakonitost optužnice protiv sedmočlane grupe koja se tereti da je pripremala ubistvo Milića Minje Šakovića. Optužnicom su obuhvaćeni Podgoričani Aleksandar Veljović (30) i Jovan Miranović (41), Beograđanin Nikola Mirić (35) i Zoran Lekić, koji je u bekstvu, Jovan Trkulja (35) iz Obrenovca i Podgoričanin Saša Stanišić. Hapšenje je izbegao Beograđanin Zoran Lekić. Jedan od branilaca, advokat Miloš Vuksanović sudu je predložio da donese rešenje kojim će se obustaviti krivični postupak, jer radnja nije započeta i nema ni radnje izvršenja niti ima dokaza da su okrivljeni počinili krivičina dela koja su im stavljena na teret. Istraga sumnja da su članovi ove grupe planirali da iz obližnjeg stana iz snajpera ubiju Šakovića.

Milo Radulović Kapetan i Marko Miljković, Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)