ZABLISTAĆE VUK DO KRAJA GODINE: Na istom mestu gde je obnovljen "Pobednik", u toku je restauracija spomenika srpskom reformatoru (FOTO)

J.Ilić

30. 11. 2022. u 13:59

U ATELjEU Zorana Kuzmanovića u Smederevu u toku je restauracija spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću koji bi, prema očekivanjima, trebali da budu završeni do kraja godine.

ЗАБЛИСТАЋЕ ВУК ДО КРАЈА ГОДИНЕ: На истом месту где је обновљен Победник, у току је рестаурација споменика српском реформатору (ФОТО)

Foto: N. Živanović

Kako smo se uverili u ateljeu, sanacija i obnova obeležja Vuku Karadžiću, koja je počela na dan kada je spomenik svečano otkriven pre 85 godina, 7. novembra 1937. godine, teče po planu.

Prema rečima Kuzmanovića, spomenik je u značajno boljem stanju nego „Pobednik“,  koji je takođe restauriran u njegovom ateljeu.

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću uradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Pre ove kompletne rekonstrukcije, vršeni su određeni konzervatorsko-restauratorski postupci u dva navrata.

Prvi put 1954. godine, kada su vršene popravke granitnih ploča na postamentu, kao i četrdeset godina nakon toga 1995. godine, kada je, između ostalog, obnovljeno betonsko jezgro postamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu