SKELE OPKOLILE VUKA: Majstori skidaju ploče sa postamenta spomenika reformatora Srpskog jezika na uglu Bulevara i Ruzveltove

S. V.

14. 11. 2022. u 14:15

ZAPUŠTENI spomenik Vuku Karadžiću na uglu Ruzveltove i Bulevara kralja Aleksandra konačno je, posle dve i po decenije, došao u ruke majstora.

СКЕЛЕ ОПКОЛИЛЕ ВУКА: Мајстори скидају плоче са постамента споменика реформатора Српског језика на углу Булевара и Рузвелтове

Foto: P. Milošević

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda oko monumenta reformatora srpskog postavili su skele i zaštitnu mrežu, a radnici su juče skidali dotrajale i popucale ploče sa postamenta.

Sve su to pripreme za skidanje bronzanog kipa, što bi trebalo da se dogodi krajem nedelje. Kada Vuk bude "sišao" sa postolja na kojem sedi od 1937. godine biće prenet u Smederevo, gde će u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića biti restauiran.

Spomenik je postavljen 1937. godine, Foto P. Milošević

Pre tri godine, Zavod je izradio idejni projekat sanacije Vukovog spomenika, ali je Grad tek sada izdvojio 11 miliona dinara za izvođenje radova, što je bio znak da obnova može da počne. Spomenik je u veoma lošem stanju, a iz Zavoda podsećaju da bronzana skulputra nije tretirana na najbolji način prilikom prethodne obnove 1995. godine, prilikom hitnih radova na izgradnji stanice podzemne železnice, garaže i uređenju širih parkovskih i nadzemnih parterskih površina. Za oblogu postamenta tada je upotrebljen kamen lošeg kvaliteta koji je, u kombinaciji sa atmosferskim padavinama, doprineo brzom propadanju i temelja i skulpture. Na bronzanom kipu nataložile su se naslage prljavštine i čađi, ne samo zbog neodržavanja nego i zato što je ovde veoma prometno.

Pored Vukovog spomenika saobraćaj ne staje, a ovuda dnevno prođe nekoliko hiljada putničkih i teretnih vozila...

Foto P. Milošević

Takođe, neophodna je i obnova slova, jer se natpis "Vuku, srpski narod" jedva nazire. Obeležje Vuku Karadžiću, delo vajara Đorđa Jovanovića, svečano je otkriveno 7. novembra 1937, povodom 150 godina od rođenja našeg najznačajnijeg lingviste.

POBEDNIK

VUK će zimu provesti u Smederevu, a obnova u radionici Zorana Kuzmanovića trebalo bi da traje oko četiri meseca. Ovaj vajar na isti način je, pre tri godine, "umio" i "Pobednika" sa Kalemegdana. Ova skulptura visoka oko četiri metra bila je potpuno trula iznutra, dok su na spoljašnjosti kipa bili nataloženi čađ i prljavština, što je uklonjeno specijalnom metodom.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!