ARTILJERCI VOJSKE SRBIJE: Obuka posluge na samohodnom VBR Oganj i haubici M-84 Nora (FOTO)

Tanjug

01. 02. 2022. u 18:54

U KASARNI „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika roda artiljerije koji vojni rok služe u Centru za obuku kopnene vojske, saopšteno je večeras iz Ministarstva odbrane.

АРТИЉЕРЦИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Обука послуге на самоходном ВБР Огањ и хаубици М-84 Нора (ФОТО)

Foto Vojska Srbije

Vojnici se u Centru, u koji su raspoređeni nakon uspešno završene osnovne individualne obuke, obučavaju za poslužioce na samohodnim višecevnim lanserima raketa 128 mm M77 „oganj“ i top-haubicama 152 mm M84 „nora“.

Cilj je da budu osposobljeni da samostalno i u okviru posluga izvršavaju borbene radnje i pravilno primenjuju taktiku i procedure pri realizaciji bojevih gađanja iz ovih artiljerijskih sistema.

Programom obuke predviđeni su sadržaji iz artiljerijskog naoružanja i opreme, taktike artiljerije i vatrene obuke, a posebna pažnja se poklanja borbenim radnjama i postupcima prilikom posedanja vatrenog položaja, pravilnom zauzimanju elemenata za izvršenje gađanja i radu posluga nakon izdavanja komande za gađanje.

Specijalistička faza obuke vojnika na služenju vojnog roka završava se proverom osposobljenosti za izvršavanje zadataka u okviru svoje vojnoevidencione specijalnosti, nakon čega sledi kolektivna obuka i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu